PorodIntimni porod doma s skrbno babico

Intimni porod doma s skrbno babico

Za intimni porod doma je pomembna mirna in ljubeča fizična ter psihična podpora izbranih oseb, ki jih poroda ni strah – vključno z dobro usposobljeno ter skrbno babico.

Intimni porod doma in vloga babice

Babica vas usmerja pri pripravah na porod, na samem porodu spremlja zdravstveno stanje vas in vašega otroka, vas ob tem podpira, in ne odlaša, če je potrebno ukrepati. Je usposobljena za prepoznavanje normalnega poroda ter odstopanj od normale in zapletov. V primeru, da pride do odstopanj, babica ustrezno odreagira in poskrbi, da se zaplet prepreči, razreši ali pa se nosečnico ali mamo z novorojenčkom premesti v porodnišnico, ki je o potekajočem porodu doma seznanjena, tako kot je seznanjena tudi služba nujne medicinske pomoči, z namenom, da je v primeru potrebe premestitveni čas čim krajši.

Porodov doma je v Sloveniji nekaj promilov, točno število ni znano, se pa v zadnjih letih kaže trend naraščanja. Poleg porodov doma, katerim prisostvuje babica z dovoljenjem in so zavedeni v Perinatalem informacijskem sistemu (73 porodov v letu 2022 ). Namreč ženske načrtovano rojevajo doma tudi z babicami in laičnimi osebami, ki dovoljenja in kompetenc nimajo.

Pripomočki v vašem domu za intimni porod doma z babico

Vse pripomočke, ki jih potrebuje babica za spremljanje stanja otroka in rojevajoče ženske ter za reševanje zapletov, prinese s seboj. Si oziroma vaši bližnji pa poskrbite, da bo stanovanje toplo in da vam bosta na voljo raznolika hrana in pijača. Pri porodu doma se babica ne poslužuje neosnovanih rutinskih postopkov, kot so odrekanje hrane in pijače, britje in klistir. Prav tako se ne poslužuje farmakoloških sredstev za lajšanje bolečine, ampak vam namesto tega daje psihično in fizično podporo (npr. spodbuda, masaža).

Pri porodu doma je smiselno poskrbeti za zaščitne podloge, termofor ali grelne/ledene gel vrečke. Rojevajoči ženski je lahko v veliko olajšanje tuširanje, topla kopel v kadi ali bazenu, aromaterapija, svobodno gibanje, glasba po izbiri, žoga za sedenje, penasta blazina, svečke ali solna lučka za pridušeno svetlobo, itd, sicer pa priprava posebnih porodnih pripomočkov ni nujna. Za čas po porodu je potrebno pripraviti odeje, blazine, brisače in tetra plenice ter pripomočke za nego mamice in otroka po porodu (mrežaste hlačke, vložki, sterilni zloženci in fiziološka raztopina za nego popka). Pred porodom si pripravite tudi vse tisto kar bi si pripravili v torbo za porod v porodnišnici.

Aktiven čas med porodom 

V času poroda, ki v osnovi poteka mirno in sproščeno, se lahko prosto premikate ali počivate. Večina žensk pri rojevanju zavzame aktiven, pokončen položaj. Najverjetneje imate doma na voljo več prostora kot v porodni sobi v porodnišnici. Babica vas spodbuja, da spremenite položaj, če je to potrebno za ugodnejši potek poroda, da dovolj jeste in pijete, da boste imeli dovolj moči za porod, ter vas opominja, da hodite na stranišče. Med porodom preverja tudi vaše vitalne funkcije in skrbno spremlja otrokove utripe.

Pri porodu je praviloma prisoten bodoči očka, ki vmes sproščeno poskrbi za stvari, ki so za postoriti, skupaj pa si lahko privoščita tudi počitek. Če želite, so lahko prisotni tudi starejši sorojenci in/ali porodne spremljevalke (doule) – prijateljice, sorodnice ali poklicne porodne spremljevalke.

Rojstvo otroka rojenega doma v skladu s 7. členom Zakona o matičnem registru (ZMatR) prijavi babica, ki je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev in je bila prisotna pri porodu.

Prednosti in slabosti poroda doma

+
 Vašo babico poznate, ona pa pozna vaše želje, potrebe in strahove. O mnogih porodnih izbirah se lahko z njo pogovorite že pred porodom, namesto med popadki.V primeru zapletov, za katere je potrebna zdravniška oskrba, je potreben čas za premestitev v porodnišnico.
Osrednji del porodnega dogajanja ste vi in otrok in ne rigidni protokoli.Storitev je v Sloveniji v celoti samoplačniška, saj porod doma ni krit s strani ZZZS.
Poznate domači prostor in osebe, ki so ob vas. Dom zagotavlja visoko stopnjo intime, prostega gibanja, crkljanje v dvoje s partnerjem in starejšimi sorojenci na udobni postelji, prost dostop do hladilnika, stranišča in kadi. V ostalih porodnih okoljih to namreč ni samoumevno. 
Povezovanje vseh družinskih članov poteka od rojstva naprej. Saj z novorojenčkom ne boste deležni le kratkih obiskov partnerja in starejših otrok. 
Babice ne uporabljajo preživetih rutinskih postopkov (britje, klistir, ipd.) in podpirajo fiziologijo. Fiziološki porod pomeni manj možnosti za zaplete pri porodu. 
Babice se zavedajo, da so ženske ustvarjene za rojevanje ter da je porod normalno in ne patološko stanje v življenju ženske. 
Ženska rojeva v svoji moči in zavestno. 
Mir med porodom in po njem. 
Neomejeno crkljanje – babica otroka ne ločuje od mame, očeta, sorojencev. 
Otrok ne bo dobil vitamina K brez vaše vednosti in soglasja. 

 

 

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj