Intimna nega v nosečnosti

4735
Intimna nega nosečnice
Intimna nega nosečnice

Zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja pride pogosto do srbečega in pekočega izcedka iz nožnice, zato je pravilna intimna nega zelo pomembna.

Z vsakim umivanjem se koža in sluznica sušita, zato uporabljajte izdelke, prilagojene delu telesa (izdelki za intimno nego). Strokovnjaki odsvetujejo izpiranje nožnice, ker tako iz nožnice sperete zaščitno sluz in s tem uničite kislost, priporočljivo je prhanje ali umivanje v bideju.

Intimne dele pred okužbami ščitijo izdelki z nizko vrednostjo pH, saj ta zavira razvoj škodljivih bakterij in glivic. Z uporabo neustreznih mil in pretirano nego lahko ravnovesje porušite in sluznica postane dovzetnejša za zunanje škodljive vplive. Strokovnjaki priporočajo uporabo intimnih mil s pH-vrednostjo med 3,5 in 4,5. Poleg nege na sluznico vplivajo tudi drugi dražilni dejavniki, kot je neprimerno spodnje perilo. Izbirajte perilo iz naravnih materialov, ki omogoča dihanje kože. Tudi prehrana vpliva in pomaga v boju proti vnetjem. Uživajte pestro in raznoliko hrano, predvsem stročnice, zeleno zelenjavo, agrume, sirotko itd.

Je dovolj le voda za nego intimnih delov

Renata Završnik Mihič razlaga, da je koža na intimnih delih drugačna kot na ostalih predelih telesa, zato lahko neprimerni izdelki za umivanje intimnih predelov porušijo pH ravnovesje in prispevajo k vzpostavitvi okolja, ki je primerno za razvoj mikrobov, glivic in bakterij. Takrat pride do okužb, virusnih, bakterijskih in glivičnih. Pri intimni negi in negi telesa lahko uporabljamo higienske pripomočke za intimno nego/telo, ob vsakem rednem umivanju oziroma tuširanju, kar pomeni 1–2-krat/dan, odvisno od nosečnice. Pri vsakem odvajanju blata in uriniranju pa je priporočljivo, da se spolovilo umije z vodo, lahko pa uporabimo tudi intimne robčke. Do vnetja pride zaradi sprememb v nosečnosti, ki pomeni stanje povečanega izločanja, spremembe v pH sluznice v intimnem predelu, povečane telesne teže, povečanega znojenja, drugačne prehrane in drugačnega, nosečniškega hormonskega stanja. To privede do povečanega razrasta mikrobov in nastanka izcedka.

Intimna nega v nosečnosti naj bo nežna, večkratna, kar pomeni tudi le osvežitev z vodo, redna menjavain uporaba bombažnega perila. Intimni vložki naj se uporabljajo le izjemoma.

Zaradi depilacije in britja koža postane občutljiva in manj odporna na zunanje dejavnike – bakterije in glivice, zato nastane izcedek, ki ima vonj in srbečico.

Renata Završnik Mihič

http://www.ezdravnik.si/zavrsnik-mihic

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

prim. mag. Ksenija Ogrizek Pelkič

http://www.ukc-mb.si/oddelki-sluzbe-enote/klinika-za-ginekologijo-in-perinatologijo/oddelek-za-reproduktivno-medicino-in-ginekolosko-endokrinologijo/

dr. med., Oddelek za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo, UKC Maribor

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav