Indigo otroci za dedke in babice

0
740
Indigo otroci
Indigo otroci

Indigo otroci so intuitivni, močne volje in samozavedanja, neustrašni in sposobni samo s pogledom prepoznati izmikanje in laž.

Indigo otroci so intuitivni, močne volje in samozavedanja, neustrašni in sposobni samo s pogledom prepoznati izmikanje in laž. Odrasli se od njih lahko mnogo naučijo, kar je morda zaradi naše vzgojne zakoreninjenosti težko sprejemljivo. So ustvarjalni, živahni, radi eksperimentirajo in preizkušajo meje. Zavedajo se, da so drugačni in da imajo posebno življenjsko nalogo. Rojevali so se že v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja, po letu 1995 pa naj bi jih bilo kar 95 odstotkov. Prišli so, da bi izboljšali svet, zato (in ne samo zaradi tega) pa si zaslužijo spoštovanje in kakovosten odnos.

Vzgoja indigo otroka je učenje tudi za vas.

Pozabite na tradicionalno vzgojo. Bodite prožni v stališčih in pripravljeni na prilagajanje in sodelovanje.

Veliko se pogovarjajte z otroki. Tudi, ko so še dojenčki, jim razložite, kaj se trenutno dogaja, kaj bosta naredila ipd. Kljub temu, da ne razumejo pomena besed, bodo začutili vaš namen in spoštljivost (»Greva se skopat. Ko bova končala boš lep in vesel.«).

Poslušajte jih. Prisluhnite njihovim željam in potrebam. Nazorno jim opišite, zakaj določene potrebe ne morete izpolniti. Če boste iskreni, bodo razumeli, ker so bistroumni in sočutni. Če ne boste navedli trdnih razlogov za pravila, vam bodo kljubovali. Na vprašanje »Zakaj?« zahtevajo jasen odgovor.

Ne glejte nanje zviška. Spoštovanja vam ne bodo izkazovali zato, ker ste odrasli in »ker pač vi tako pravite«. Želijo, da se z njimi ravna kot z odraslimi (vendar jim ne nalagajte obveznosti odraslih!) in ne kot z malimi nevedneži.

Če jim boste še tako prigovarjali, kako radi jih imate, a vaša dejanja ne bodo izražala spoštovanja, boste zapravili njihovo zaupanje. Le če bodo vaša čustva, dejanja in besede usklajeni in bodo vzbujali zaželenost, boste odprli vodnjak notranje motivacije, prizadevanja in sle po rasti.

Bodite odprti za njihovo znanje. Morda vedo več, kot si mislite. Veliko se lahko od njih naučite tudi, če jih samo opazujete pri igri z vrstniki.

Če postane njihovo vedenje neprenašljivo, morda potrebujejo le nov izziv.

Skupaj sestavite vzgojna pravila. Pogovarjajte se z njimi o težavah in različnih situacijah – povejte, kako ste v tej starosti reagirali sami, vprašajte, kaj bi storil sam, nato pa skupaj poiščita ustrezno ravnanje. Delujte po načelu »čim manj togih pravil in deklica2čim več smernic«.

Pustite jim možnost izbire. Dajte jim jasne izbire in jasne posledice. Pustite jim, da občutijo (tudi boleče) posledice svojih (napačnih) odločitev.

Uprite se izbruhom, s preprostimi besedami zgladite nesoglasja, ne ukazujte. Morebitna kazen naj bo v takšni obliki, da bo otrok lahko premislil, nato pa se pogovorita.

Kar obljubite, dosledno izpolnite.

Podpirajte jih v njihovih prizadevanjih in jih ne kritizirajte. Naj se počutijo varne.

Vir: Caroll Lee, Tober Jan: Indigo otroci so med nami

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here