Impetigo pri otrocih

0
4299
Impetigo.
Impetigo.

Impetigo je ena najpogostejših kožnih bolezni pri otrocih z visoko stopnjo nalezljivosti, ki se kaže s srbečimi mehurji. Povzročitelji so bakterijski patogeni (streptokoki, stafilokoki), ki se prenašajo z direktnim kožnim kontaktom.

Impetigo je bakterijska okužba do katere pride najpogosteje ob ekcemu ali herpesu. Z impetigom se lahko okuži  tudi zdrava koža. V glavnem so prizadeti obraz, roke in noge. Znaki impetiga, ki ga povzročijo streptokoki, so s tekočino ali gnojem napolnjeni mehurji. Impetigo, ki ga povzročijo stafilokoki, pa se kaže v mehurjih, ki so večji in močnejši. Ko mehur poči ali se predre, se na tem mestu pojavi belkasta ali medeno-rumena krasta. Značilno je tudi hudo srbenje. V redkih primerih pride tudi do povišane telesne temperature in oteklih bezgavk. Za malčke impetigo ni nevaren, vendar se pri dojenčku lahko močno razširi in povzroči splošno obolelost.

Mehurčki se pojavijo 2-10 dni po okužbi. Sprva na impetigo kaže le rahla pordelost kože. Ker toplota in vlaga podpirata rast bakterij, do impetiga pogosteje pride spomladi in poleti.

Je zelo nalezljiv, zato je pomembno, da se ga zdravi. Zdravljenje poteka z ustreznimi antibiotiki. Včasih je dovolj redno mazanje prizadetega območja z antibiotičnim mazilom. Po kratkem času naj bi simptomi izginili. Pomembno je, da je prizadeto območje čisto. Poskrbite, da se otrok ne bo preveč praskal in ga zamotite z drugimi stvarmi. Otroka oblecite v lahka in zračna oblačila, najbolje bombažna, ki pomagajo omejiti razvoj bakterij in pospešujejo celjenje kože. Vsi družinski člani morajo biti pazljivi, da se ne okužijo. Pomembno je redno in temeljito umivanje rok. Da preprečite okužbo drugih otrok, naj se otrok za nekaj časa odpove druženju s sorojenci in prijatelji.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here