Ihtavost: kaj lahko naredite?

0
826
Ihtavost.
Ihtavost.

Čeprav je naravno, da hoče otrok uveljaviti svojo voljo, pa je umirjanje njegove ihtavosti, zlasti v javnosti, težka preizkušnja tudi še za tako potrpežljive starše. In če da otrok pri tem vse od sebe, je to hudo tako zanj kot za vas. Otrok se vrže na tla, brca, vrešči, začne bruhati in – kar vam nažene največ strahu v kosti – zadržuje sapo, tako da pomodri v obraz. Vendar je bojazen odveč. Preden bi postalo nevarno, ga refleksi prisilijo, da začne spet dihati. Kaj lahko naredite ob izbruhu ihte?

–        Če je le mogoče in če otrok ni v nevarnosti, mirno počakajte, da izbruh mine. Čim prej bo ugotovil, da se ne odzivate, tem prej bo nehal.jeza

–        Ne razburjajte se. Zavedajte se, da ste odrasli, on pa otrok. S svojim zgledom mu pokažite, kakšno vedenje je primerno.

–        Ne dovolite, da vas otrok s svojim izbruhom spravi v zadrego. Vsak majhen otrok trmoglavi in vsaki mami, ki vidi tak izbruh, verjetno odleže, da tokrat tega ne počne njen otrok.

–        Ostanite prijazni, vendar nepopustljivi – če si boste premislili ali popustili, se bo otrok naučil, da z ihto lahko doseže, kar hoče. Če bo vedel, da ne popustite, bo prej ali slej spoznal, da ni vredno.

–        Zapomnite si, da sta trma in ihtavost normalen del otrokovega razvoja in da ju ne smete jemati osebno, saj nista uperjeni proti vam.

Vir: Nega matere in otroka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here