Igre v prvem letu

 

MesecIgra z opisom
0–3 mesecePogovor z otrokom – z dojenčkom se veliko pogovarjajte in ga spodbujajte k odzivu.

Glasba pomirja – dojenčka pomirja mirna instrumentalna glasba in uspavanke ter glasba, v kateri se melodija pogosto ponovi.

Objemi in poljubi – otroka držite v naročju in zibajte sem ter tja ter mu pojte pesmico.

Pisani predmeti – otroku kažite pisan predmet, ga premikajte in mu ga opisujte.

Razgibavanje – dojenčka položite na hrbet in mu stegnite nogice, nato pa ga večkrat požgečkajte po podplatih, da nogice pokrči.

Igre med previjanjem – ko previjate dojenčka, imejte nad previjalno mizo obešen kakšen »mobil« ali mu dajte v roke pisano igračko. Naj opazuje zanimive predmete in se z njimi igra.

3–6 mesecevBiba leze – ko ponavljate to pesmico, se s prsti premikajte po otrokovi roki navzgor in navzdol.

Ples – z dojenčkom lahko zaplešete. Trdno ga primite pod pazduho in mu pomagajte plesati na mehki podlagi.

Kobacanje – položite ga na trebuh, sami pa lezite na tla, tako da ga gledate v obraz. Predenj postavite zanimivo igračo, a tako, da je za las ne bo mogel doseči.

Kje je igračka? S to igro spodbujate dojenčkovo radovednost, kar je pomembno za uspešno učenje. Pokažite mu igračo, ki jo ima rad, nato pa mu jo skrijte in ga sprašujte, kje je igrača.

6–9 mesecevPetje in deklamiranje – prej ko otroku predstavite glasbo, boljše bodo njegove možnosti za učenje.

Grah in korenček – vaje za koordinacijo rok in oči bodo pripomogle k novim povezavam v možganih. Primite dojenčkovo rokico in jo usmerite h grahu in korenčku, nato pa k njegovim ustom. Verjetno bo hotel nahraniti tudi vas.

Igre z ogledalom – več kot dojenček vidi, več si želi videti. Radi se gledajo v ogledalu, ker vidijo sebe iz drugega zornega kota. Ko se z dojenčkom gledata v ogledalu, lahko počneta različne stvari: nasmehnita se, stresite z različnimi deli telesa, posnemajte živalske glasove …

Skrivalnice – z njimi se dojenčki naučijo, da bodo predmete, ki so izginili, prej ali slej spet zagledali. Poskusite tudi tako, da daste brisačo na dojenčkovo glavo. Morda jo bo skušal povleči z nje. Ko snamete brisačo, vedno recite: kuku.

Mahanje – pomahajte z dojenčkovimi nogami in rokami ljudem ali živalim, ki jih pozna.

9–12 mesecevPri devetih mesecih se dojenček najraje igra in nekoliko manj spi. Otroke pri tej starosti navdušujejo tudi povsem preproste igrice, povezane z obrazom in obrazno mimiko ter zvoki. Zato bodite čim bolj sproščeni in to izkoristite, ko se igrate z njim. Obraz si zakrijte z dlanmi in videli boste, kako vesel bo, ko si ga boste odkrili.

Spustite določen zvok, ko se otrok dotakne dela vašega obraza. Otrok bo dejanje rad ponavljal in bo enako pričakoval od vas.

Govorite jasno in enostavno. Na sprehodu ali med igro mu pokažite vse, kar opazita: cvetlice, ptice, drevesa, živali. Poimenujte njegove igračke v sobi. Ko se z njim pogovarjate, mu pojasnite lastnosti predmeta, o katerem govorite. Če je velik ali majhen, je spodaj ali zgoraj, poimenujte barve. Povejte število, na primer trije medvedki.

Pripovedujte mu pravljice.

Vir: Jackie Sielberg: Miselni razvoj dojenčka in malčka

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

1 komentar

  1. Naš desetmesečnik se je naučil vse glasove živali, ki jih imava v knjigici 🙂 Za vikend gremo v ZOO, da jim še vidi 🙂 Naslednja stvar bodo predmeti, ki jih bova ponavljala, ko bo pa malo večji, pa pridejo v poštev igrice – moram najti kakšno knjigo z naprednimi igrami za enoletnika. Mogoče kdo kaj priporoča?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj