DojenčekIgre z dojenčkomIgre v kadi in v bazenčku

Igre v kadi in v bazenčku

Voda je zelo zabavna, saj ima veliko zanimivih lastnosti, zaradi katerih jo je vredno raziskovati. Navadno pretakanje iz ene plastične posodice v drugo je koristno za razvoj koordinacije rok in oči.

V kadi: priskrbite plastične posodice različnih oblik in velikosti. Otrok se bo zelo zabaval ob plastičnem čajnem servisu z majhnimi skodelicami, ki zahtevajo precejšnjo koordinacijo, če jih želi napolniti s curkom iz čajnika. Če se z vodo igra tam, kjer lahko poliva in škropi po mili volji, na koncu pa vam pomaga pospraviti, bo pri teh igrah vedno bolj zanesljiv in samozavesten.

Vodo je mogoče izlivati tudi iz številnih plastičnih igračk, ki jih ima otrok v kadi. Nekatere imajo še dodatne možnosti, na primer pipico, s katero lahko ustavi iztekanje.

Če boste sodelovali pri njegovih igrah z vodo, se bo lahko na primer naučil, da so predmeti različno težki – skodelica z vodo je težja od prazne. Spoznal bo tudi druge lastnosti vode – na primer, da vedno teče samo navzdol, navkreber ne more. To mu bo kasneje pomagalo razumeti, zakaj dež pada z neba navzdol in zakaj ne tečejo reke po hribu navzgor. Spozna lahko tudi stvari, ki plavajo na vodi, na primer drevesni list ali leseno sladoledno paličico, in take, ki potonejo, na primer kamen. Ne pozabite pa, da pri teh igrah ne smete otroka nikoli samega s predmeti, s katerimi bi se lahko zadavil

V bazenčku: igre v vodi lahko prenesemo iz kadi v otroške bazenčke, kjer se bo otrok naučil uživati tudi v družbi drugih, se škropiti z njimi in sodelovati v skupinskih igrah. Samozavest, ki jo bo pridobil tukaj, mu bo kasneje pomagala, da se bo lažje naučil plavati.

Ob vodi ne smete otroka nikoli – niti za sekundo – pustiti brez nadzora. To velja tako za vedro vode ali plastični bazenček kot za bazen na kopališču, ribnik, jezero ali morje.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj