Igralni kotiček

Kocke

Kocke in druge igrače, s katerimi otrok gradi, omogočajo, da se nauči, kaj pomeni različna velikost predmetov in kako jih je mogoče sestavljati. Ko se igra z njimi, jih mora prijemati in odlagati. Pokažite mu, kako lahko postavi eno kocko na drugo, nato pa vas bo poskusil posnemati. Na začetku bo verjetno uspel položiti samo eno kocko na drugo, z vajo pa bo hitro napredoval, tako da bo kmalu brez težav gradil stolpe iz treh ali štirih kock.

Poskočne igrače

Za igrače, iz katerih skoči možic ali kaj drugega, otrok potrebuje koordinacijo rok in oči, ob njih pa spoznava tudi odnos med vzrokom in posledico. Ko storim tole (pritisnem na gumb), se zgodi tole (pajac skoči iz škatle). Te igrače ga pritegnejo, ker ugotavlja, kako en dogodek vodi do drugega, ne ve pa še zanesljivo, ali se bo tako zgodilo vsakič. Pokažite mu, kako igrača deluje, potem pa pustite, naj se z njo trudi sam. Je pajaca lažje potisniti nazaj v škatlo s celo dlanjo ali samo z enim prstom?

Prevozne igrače

Ko otrok vozi okoli ali potiska pred seboj igrače na kolesih, je to lahko samostojna igra, lahko pa take igrače uporabimo za preproste domišljijske igre – na primer, najljubšo mehko igračo damo v igralni voziček, pa jo otrok »pelje na sprehod«.

–        Otroci imajo veliko zabave s samokolnico, v kateri prevažajo igrače, ali pa z otroškim sesalnikom na kolesih, s katerim vam pomagajo, ko imate vi v rokah pravi sesalnik.

–        Nekatere igrače na kolesih zapojejo, ko jih premaknemo, na drugih pa so mehke igrače, tako da jih uporabimo za domišljijske igre.

–        Nekateri nizki vozički ali vlakci so napolnjeni s kockami, ki jih otrok naklada in razklada, tako da je igra še bolj zanimiva.

Igrače iz različnih materialov

Otroku dajte stvari iz različnih materialov – prazne škatle za jajca, lego kocke, svetleč papir, nagubano blago, mehke igrače – ki jih bo raziskoval pod vašim nadzorom.k

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj