Igrače so ključne za otrokov razvoj

0
734
Igrače spodbujajo razvoj.
Igrače spodbujajo razvoj.

Pri dojenčkih do prvega leta starosti je prisotna predvsem t. i. funkcijska igra, s katero urijo svoje osnovne zaznavne in gibalne funkcije. Z različnimi ropotuljicami, mobili in podobnim dojenčki razvijajo zaznavne sposobnosti. Te igrače naj bodo močnih barv, da bodo pritegnile otrokovo pozornost in jih bodo lahko prepoznali, priporočljivo je tudi, da oddajajo zvoke. Gibalne sposobnosti lahko malčki do prvega leta starosti razvijajo z različnimi predmeti, ki jih lahko vlečejo na vrvici ali premikajo pred sabo, s čimer se gibajo tudi sami, in predmeti, na katere se lahko pri vstajanju, kotaljenju, plazenju opirajo. Primerne so tudi mehke igrače, imenovane ninice, ki jih otroci povsod nosijo s sabo in se ob njih počutijo varno. To so lahko različne blazine, medvedki, punčke, odeje ipd., ki jih imajo ves čas na dosegu in so namenjene izključno njim.

 

Kako izbrati primerne igrače?

Pri dojenčkih moramo biti pri nakupu igrač izredno pozorni. Pogledati moramo material in kako so igrače narejene. Posamezni deli ne smejo biti manjši od osmih centimetrov, saj jih otroci lahko pogoltnejo, dajo v ušesa in nos, kar so najbolj usodne poškodbe. Ob tem ni pomemben samo videz igrače, ampak se moramo prepričati, da so dobro narejene. Pri plišastem medvedku na primer pogledamo, kako so prišiti ali prilepljeni nos in oči itd. Pri izbiri Ljubica Marjanovič Umek svetuje tudi, naj ne delamo razlik med dečki in deklicami, saj se vsi želijo igrati tako s punčkami kot z avtomobilčki. Razlike so namreč posledica vzgoje.

 

znak_dobra_igracaKaj je dobra igrača?  

Dobro igračo lahko prepoznamo po posebnem znaku za dobro igračo, ki dokazuje, da je bila igrača preizkušena na vseh ključnih področjih, ki so pomembna za varno in sproščeno igro. Vendar ima to oznako le malo igrač, zato se osredotočite tudi na znak CE, ki ga podeljuje carina in predstavlja minimalno zagotovilo, da je igrača varna.

 

Izbira pa je še vedno odločitev staršev, ki naj bodo zahtevni kupci. Vedno naj:

–          igračo vzamejo iz embalaže,

–          preberejo vse podatke o igrači in navodila za njeno uporabo,

–          sami presodijo, ali je primerna za starost otroka, ker so oznake na igračah pogosto zelo široke, npr. 3–99 let, in

–          pregledajo osnovno sestavo in izdelavo igrače – ali morebiti odpadajo deli igrače, barva pušča sledi ipd.

 

Vsebina: Klavdija Štajdohar

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here