Hranjenje po steklenički

0
2493
Hranjenje po steklenički
Hranjenje po steklenički

Pred četrtim ali petim mesecem dojenčka hranite po steklenički, nato pa lahko začnete z uvajanjem hranjenje dojenčka po žlički.

Hranjenje po steklenički

Ko dojenčka hranite po steklenički, ga vedno držite v naročju, ne polagajte ga na tla, v posteljico ali lupinico. Pri hranjenju po steklenički je pomemben položaj dojenčka, ki naj bo pokončen in poravnan. Dojenčka držite v naročju, z medenico oprtega na notranjo stran vašega stegna. Pomagate si lahko z blazino za dojenje ali pa pokrčite nogo, in mu tako nudite zadosti opore. Stekleničke mu ne smete ponudi od zgoraj, niti od strani, temveč od spodaj. Cucelj na steklenički in tudi na dudi naj bo okrogel, saj tako dojenček krepi mišice jezika in ustne votline, nikakor pa naj ne bo ploščat.

Kdaj začnemo hranjenje z žličko

Po četrtem ali petem mesecu starosti lahko začnete dojenčka hraniti po žlički. Pomembno je, da dojenčka ne posadite takoj v stolček za hranjenje. Dokler se dojenček ne usede sam, brez pomoči nima dovolj moči, da bi samostojno sedel v stolčku za hranjenje. Hrano po žlički dajte vedno v usta iz sredine, dojenčkova glava naj bo v sredinskem položaju. Žličko prinesete do ustnice in počakate, da sam odpre usta, in takrat daste žličko v usta. V usta ne dajte le konice žličke, ampak celo, zato je pomembno, da žlička ni prevelika.

  • Velikost žličke naj bo primerna velikosti otrokovih ust. Velika mora biti toliko, da žlička lepo sede med dlesni ali zobne vence, ko z njo pritisnemo jeziček navzdol. Če se žlička ustavi na dlesnih, je vsekakor prevelika.
  • Bolje je, da je žlička bolj plitva, da otrok z ustnicami lažje pobere hrano iz nje.
  • Priporočljiva je kovinska žlička, vendar imamo tudi več vrst trše plastike, kar omogoča, da se med hranjenjem ne upogne, ko pritisnemo jeziček navzdol. Iz žličke mora hrana lepo drseti.
  • Žlička ne sme biti predebela, saj debelina žličke vpliva na občutek v ustih dojenčka.

Pitje tekočine med uvajanjem goste hrane

Če se dojenček samo doji, večinoma nima potrebe po dodatnem pitju drugih tekočin. Ko začenjajo z uvajanjem goste hrane, se večina še vedno veliko doji in na ta način, poleg tekočine iz hrane, dobi dovolj tekočine. Manj kot je dojenja, večkrat morate otroku ponuditi dodatno tekočino. Količina, ki naj bi jo popil dojenček, je od otroka

Hranjenej in podiranje kupčka
Hranjenej in podiranje kupčka

do otroka zelo različna. Odvisno je tudi od več drugih dejavnikov (temperatura okolja, vlažnost zraka, ostala hrane, ki jo poje …). Nekateri brez težav sprejmejo pitje po steklenički in kasneje po kozarčku, drugi imajo več težav. Vsekakor je bolje, da začne otrok čim prej s pitjem iz kozarčka. Predvsem je važno, da so pleničke pri previjanju redno polulane. Ali je dojenček dovolj hidriran, lahko preverjate tudi po udrtosti mečav. Če je dojenček normalno hidriran, mečave niso udrte. Okoli 1. leta starosti naj bi otrok že znal piti po kozarčku. Pomembno je, da izberete dober kozarček – nizek in dovolj širok, priporočljivo je, da je v zgornjem delu širši. Kozarček naj bo fleksibilen, da ga lahko stisnete skupaj in prilagodite širini dojenčkovih ust, da čim manj tekočine zlije mimo. Če je kozarček prozoren, lažje spremljate, koliko je treba nagniti kozarček, da tekočina pride do ustnic.

 

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj