Hranjenje na otrokovo pobudo (BLW)

0
17923
BLW metoda - odstavljanje na otrokovo pobudo
BLW metoda - odstavljanje na otrokovo pobudo

Hranjenje na otrokovo pobudo (ang. baby led weaning) je način uvajanja goste hrane. Največja razlika med »tradicionalnim« uvajanjem goste hrane in BLW načinom je, da si pri hranjenju na otrokovo pobudo kose hrane otrok z rokami sam nosi v usta.

Pri tej metodi ni »otroške hrane«. Hrano se torej pripravlja na isti način kot za odrasle, vendar brez dodane soli in drugih snovi, ki niso primerni za starostno obdobje otroka.

Spodbuja motoriko in izboljšuje koordinacijo

S to metodo omogočimo otroku, da sam spozna hrano, pri tem pa lahko uporabi in razvija vse čute, istočasno pa izboljšuje koordinacijo ter motoriko (pincetni prijem ipd.). Prav tako pa se otrok nauči, da mora hrano najprej prežvečiti ter šele nato pogoltniti; tega znanja pa otrok pri uvajanju goste hrane s kašicam ne osvoji, saj hrano le pogoltne in zaradi tega lahko ima kasneje več težav, ko mu starši ponudijo hrano v koščkih. Poleg naštetega pa je ta način uvajanja goste hrane za otroke zelo zabavna izkušnja, saj po navadi uživajo v tem, ko hrano spoznavajo, jo mečkajo, se z njo poigrajo ipd. Edina slaba stran je, da je hrana velikokrat vsepovsod; v izogib temu naj starši prehodno pod stolček za hranjenje položijo odejo, polivinil ali kaj podobnega, s čimer bodo zaščitili tla, ujeli vse ostanke hrane in si tako olajšali čiščenje.

Ali je varno dati otroku hrano v kosih

Večina staršev se pri BLW metodi hranjenja boji, da se bo otrok začel dušiti oziroma da se bo zadušil. Po najnovejših raziskavah pa je bilo ugotovljeno, da otroci, hranjenji po BLW metodi, nimajo povišanega tveganja za zadušitev v primerjavi z ostalimi otroki. Hranjenje na pobudo torej ne postavlja otroka v nikakršno nevarnost. Pomembno pa je, da so starši ob hranjenju prisotni in da otroku ne dajejo hrane v premajhnih ali prevelikih kosih.

Kako pripraviti hrano

Starši se te metode poslužujejo tudi zaradi tega, ker za pripravo hrane ne potrebujejo veliko časa. Večina mamic otrokom najprej na pari skuha korenje, ki otroka privabi zaradi živih barv in je tudi primerne velikosti, zato ga otrok lažje prime in nese v usta. Nekatere pripravijo tudi kumare, ki jih narežejo na kose oziroma pripravijo kakšen drug sadež ali zelenjavo, ki je primerna za uvajalno obdobje (starost 6 mesecev) in se ga lahko zaužije tudi surovega.

Viri: Fangupo LJ, Heath ALM, Williams SM, Erickson Williams LW, Morison BJ, Fleming EA, Taylor BJ, Wheeler BJ, Taylor RW (2016). A baby-led approach to eating solids and risk of choking; Rok Poličnik (2011). Nacionalne smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here