Hrana, ki se ji je potrebno v zgodnjem otroštvu izogibati

0
619

Oreščkov naj ne bi ponujali otrokom pred petim letom starosti, zaradi tveganja zadušitve. Izogibati se jim je potrebno tudi, če se v ožjem sorodstvu pojavljajo alergije. Na lističe narezani ali drobno sesekljani oreščki ali arašidovo maslo so primerni od 6. meseca dalje, če v družini ni alergij.

Sladkor – Hrana, ki je pripravljena iz rafiniranega sladkorja, je zelo kalorična, nizko hranljiva in bo pokvarila otrokov apetit. Povzročila bo tudi razkrajanje zob in lahko vodi v razvoj debelosti. Sladka hrana lahko vsebuje veliko količino maščob – pomislite na krofe, piškote in peciva.

Med je sladka hrana in povzroča podobne težave. Pogosto vsebuje tudi bakterijo, ki povzroča botulizem. Zaradi tega se med otrokom, starim manj kot eno leto, ne priporoča (po tej starosti je črevo dovolj zrelo, da prepreči rast patogenih bakterij).

Kravje, kozje ali ovčje mleko se kot napitek ne priporoča, saj ne vsebuje dovolj železa in drugih hranil, ki jih otroci potrebujejo (kljub temu pa ga lahko od 6. meseca dalje primešate drugi hrani, na primer kosmičem).

Surova ali premalo kuhana jajca so lahko vir salmonele, ki lahko povzroči zastrupitev.

Sol lahko preobremeni otrokove še nezrele ledvice. Do starosti sedmih mesecev morajo otroci zaužiti manj kot 1g soli na dan; od 7. do 12. meseca pa je maksimalna priporočena količina 1g na dan. Med 1. in 3. letom naj ne bi zaužili več kot 2g soli na dan. Vnos naravno slane hrane (slanina, sir, jušna osnovaizvleček kvasa) je potrebno omejiti. Zavedajte se, da mleko vsebuje sol, in jo otroci zaužijejo, četudi ne uživajo goste hrane.

Lupinarji, kot so kozice in školjke, zaradi manjšega tveganja za zastrupitev.

Riba marlin, morski pes in mečarica, saj se v njihovem mesu nahaja velika količina živega srebra, zato se priporoča, da se otroci tem vrstam rib izogibajo, saj lahko živo srebro prizadene razvoj živčnega sistema.

Hrana, bogata z nasičenimi maščobami – izogibajte se večjim količinam mastne hrane (maslo, sir, margarina, mastno meso in mesni izdelki, piškoti, pecivo in torte).

Naša prva skrb mora biti vedno to, da otroku ponudimo čim bolj pestro hrano z veliko zelenjave in sadja. Več v Zdrava prehrana otroka.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here