Hojca – da ali ne?

0
970
fantek_na_klopi

Večina staršev svoje otroke že zelo zgodaj začne postavljati na nogice, in če se otrok na nogo opre, so še toliko veselejši. Toda starši ne vedo, da s tem otroku ne delajo nobene usluge, saj je med stojo in hojo treba prevzeti težo in jo znati prenesti z ene noge na drugo, s tem ko otroka držimo in ga postavimo na noge, pa mu ravno to onemogočimo in odvzamemo, kajti ko otroka postavimo na noge, jih zategne. fantek_na_klopi

Tudi hojce so za otroke neprimerne in nepriporočljive, otrok v hojci visi v neudobnem sedalu, brez kakršnekoli čvrste podlage. Če hojco spustimo toliko, da ima otrok cela stopala na podlagi, mu ne omogočimo pravilne hoje, saj se bo z nogami odrival nazaj, ker bo to zanj najlažji način za premikanje po prostoru. Če hojco preveč dvignemo, bo otrok na tleh imel samo prste in se bo prav tako odrival nazaj, vendar v tem primeru samo s prsti, kar je še slabše kot prva možnost. V nobenem primeru pa ne bo osvojil pravilnih prenosov teže in vzorcev, potrebnih za pravilno hojo. Povrhu vsega pa so hojce tudi nevarne, saj se otrok lahko zapelje po stopnicah ali pa se kam zatakne in pade s hojco vred. Zaradi omenjenih stvari je hojca močno odsvetovana.

Otroka nikakor ni treba učiti hoje, starost, pri kateri bo otrok shodil, je pri vsakem otroku zapisana v genih, zato nikar ne prehitevajmo razvoja in dogodkov, raje poskrbimo za čim boljše pogoje, da bo otrok shodil sam, brez naše pomoči. Ko se otrok začne dvigovati na noge, samostojno, ob pohištvu, pleza na starše, mu to svobodno dovolimo in ga ob tem ne »vlečemo« in mu ne pomagamo, pustimo, da sam ugotovi način in razišče različne možnosti. Ko bo otrok ujel ravnotežje, bo sposoben prenašanja teže in pridobil na stabilnosti, bo shodil sam od sebe, brez pomoči. Pustimo otrokom prosto pot in jih ne ovirajmo pri njihovem razvoju. Šele ko se otrok zna iz položaja ležanja sam usesti, iz položaja sedenja pa vstati, je na vrsti hoja. Seveda pa mora iz stoje sam znati priti tudi na tla. Vsega tega se ne bo imel možnost naučiti, če ga bomo postavljali v hojce ali ga držali za roke.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here