Hoja proti slabosti v nosečnosti

Nosečniška slabost pesti ogromno nosečnic. Z njo se vsaka spopada na različne načine, eden izmed načinov pa je tudi hoja. Alja Malis nam pove kako se s slabostjo sooča ona in pa poda nekaj napotkov za pravilno hojo.

1907

Nasvet proti slabosti

Pomemben nasvet proti slabosti je hoja, saj slabost med hojo poneha. Zdrava in ne patološka nosečnica naj bi hodila kar 8 km na dan. To za sodobno žensko ni malo. Zato, da prehodimo 8 km moramo hoditi kar uro in pol do dve. Lahko pa si omislimo tudi aplikacijo pedometer oz. pravi pedometer, ki nam šteje korake. Teh poizkušamo nabrati okoli 10 000 na dan, štejejo pa tudi tisti narejeni doma v gospodinjstvu.

Aljin recept proti slabosti
Čez dan pijte čaj, v katerega dodajte nekaj bio ingverja v prahu, ko ga še pred tem skuhate skupaj s klinčki. Uporabite tudi dober organski čaj.

Več o nosečniški slabosti si preberite tukaj.

Hoja na pravilen način

Tudi kakšna je hoja ni vseeno. Lahko hodimo na različne načine, nekateri koristijo bolj, nekateri manj. Vmes si najdemo tudi kakšen klanec, da se malo zadihamo in ohranjamo kondicijo. Ko hodimo stiskamo mišice zadnjice, da se noga lepše podaljša nazaj za telo in da se raztegnejo mišice sprednje upogibalke kolka. Tudi korak naj bo čim bolj lahkoten, hoja naj izgleda, kot da bi hodili po oblaku. Hoja po asfaltu ni priporočena. Bolj v visoki nosečnosti je bolj priporočljivo razbiti hojo na dva ali več sprehodov čez dan. Tako naenkrat ne preobremenimo telo preveč in poskrbimo, da se razgibavamo čez cel dan.

Še ena pomembna stvar pri hoji, je dihanje skozi nos. Tudi ko hodite v klanec se trudite dihati skozi nos. Na ta način vzdržujete idealno ravnovesje kisika, ogljikovega dioksida in dušika v telesu in krvi, ta kri pa potuje tudi do otroka. Tako se otrok že v maternici navadi pravega ravnovesja, otrok pa se navadi tudi sam po rojstvu dihati skozi nos. Dihanje skozi usta ima veliko škodljivih posledic na naše telo. Vpliva na krive zobe, kronično vnetje sinusov in grla, ušes, drugačen razvoj kosti, vplivi pa segajo še navzdol po telesu.

Pravilna hoja
Hodimo s poravnano držo, brado rahlo prislonimo proti ključnici, izmenično uporabljamo roke. Te naj bodo proste in brez torbic. Telefona ne uporabljamo, niti ga zaradi sevanja ne jemljemo sabo če to ni potrebno. Trudimo se vstopiti v stik z naravo in z dojenčkom v našem telesu.

O slabih vplivih dihanja skozi usta pa si več preberite tukaj.