Hlapne snovi v naših domovih

0
1141

Mnogo kemikalij se sprošča v naših domovih in s preprostimi ukrepi lahko njihovo nevarnost odpravite ali vsaj omilite. Pozorni bodite predvsem pri osvežilcih prostora, novem pohištvu in razpršilcih v kozmetiki.

Po besedah mag. Viviane Golja, univ. dipl. kem., je prostor, kjer ste namestili novo pohištvo, treba čim večkrat prezračiti, da odstranite hlapne spojine, ki se izločajo iz pohištva. Posebno pozorni bodite pri astmatikih, pri katerih se je treba izogniti osvežilcem prostora in kozmetiki v razpršilcih.

Dosti bolj zdravo je, če prostore večkrat na dan dobro prezračite, kot da uporabljate osvežilce prostora, saj na ta način določene snovi le zakrijete in telo dodatno obremenite s kemikalijami.

Novo pohištvo oddaja vonj. Vzrok so tako osnovni materiali kot barve. Priporočam večkratno prezračevanje. Gre za hlapne spojine, ki gredo v zrak, in če prostor večkrat prezračimo, se jim izognemo. Sploh, če vas zelo moti, prezračujte prostor in ne bodite v njem, dokler so prisotne vonjave. Proizvajalca oz. trgovca lahko vprašate, če ima podatke o tem, katere snovi vsebuje. Če vsebuje spojine, ki povzročajo veliko zaskrbljenost, vam te podatke mora dati. Zelo verjetno teh snovi ne vsebuje oz. vsebuje samo snovi, ki niso tako nevarne in se jih s prezračevanjem lahko hitro znebimo.

Pri astmatikih pazite, da bodo čim več na svežem zraku, da igrišče ne bo ob cesti, temveč v naravi, s čistim zrakom, da se veliko in dovolj gibajo ter imajo zdrav življenjski slog. Pri njih se je treba izogniti osvežilcem prostora in kozmetiki v razpršilcih.

Sodelujoči strokovnjaki:

Viviana Golja

mag. Viviana Golja

univ. dipl. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here