HiPP ekološka kakovost v kozarčkih – idealno za uvajanje goste hrane

0
1065

Se tudi pri vas pravkar pripravljate na uvajanje goste hrane? Čestitamo in vam želimo zvrhano mero vztrajnosti, potrpežljivosti in eksperimentiranja! Zakaj čestitamo? Zato ker ste se na ta trenutek pripravljali že vse do sedaj. Otrokovo tako imenovano ‘prehransko programiranje’ se namreč začne že pred zanositvijo z redno skrbjo obeh partnerjev za zdrav življenjski slog, se nadaljuje skozi čas nosečnosti in dojenja, ter traja vse do otrokovega prvega leta. Teh 1000 dni je torej ključnih za ustvarjanje trdnega otrokovega zdravja in dobrih prehranskih navad za celo življenje.

Vaš otrok je zdaj star malo več kot 4. mesece in malo manj kot pol leta. To je tisti čas, ko izključno dojenje počasi ne bo več zadoščalo, saj ne bo več zagotavljalo vseh potrebnih snovi za otrokovo hitro rast in razvoj. Z dojenjem ali mlečno formulo boste seveda še nadaljevali, medtem ko boste zdaj na novo otroku ponudili tudi gosto hrano in vodo. Trenutek, ko boste začeli uvajati gosto hrano bo takrat, ko bosta vi in vaš otrok na to pripravljena. Vi predvsem čustveno, otrok pa motorično.

Kateri so glavni signali, da je otrok pripravljen na uvajanje goste hrane?

  • Le z dojenjem ne moremo več zagotavljati hranil v zadostni količini (predvsem železa).
  • Motorične sposobnosti za rokovanje z gosto hrano so pri tej starosti s katero začnemo že razvite.
  • Otrok je pripravljen tudi na senzorično sprejemanje hrane.

Bolj natančno?

  • otrok se slini ko vidi druge jesti,
  • igračke in roke nenehno daje v usta,
  • otroka hrana zanima (odpira usta),
  • sam drži glavico
  • začenja sedeti ob opori,
  • hrane z jezičkom ne izriva več iz ust,
  • po obilnem obroku je hitro lačen

 

Svetujemo, da z uvajanjem goste hrane nikakor ne začnete prezgodaj, saj tako tvegate razvoj alergije pri otroku, otrok motorično še ni pripravljen in lahko hrano tudi vdihne, prebavni trakt še ni zrel in gosta hrana se prebavi nepopolno. Hkrati pa seveda ne začnite prepozno, saj tudi tako lahko tvegate razvoj alergije, otroka prikrajšate za potrebna hranila in zamujate okno priložnosti za preizkušanje novih okusov živil.

Uvajanje goste hrane bo šlo morda povsem zlahka ali pa boste potrebovali dlje časa in več vztrajnosti. Če boste tisti izmed slednjih, vam toplo priporočamo, da si zapomnite naslednje: »Starši določijo KAJ bo otrok pojedel, otrok pa se odloči KOLIKO bo pojedel.« Otroka s hrano nikar ne silite ali se nad njim ne jezite, če ne bo hotel odpreti ust. Tudi vaš otrok bo čez nekaj časa jedel gosto hrano, zato mu dovolite, da do te stopnje pride v svojem tempu. Uvajanje goste hrane je za otroka velika prelomnica in velika nova izkušnja. Pustite mu, da se hrane dotika z rokami, da si jo sam nosi v usta, da jo prelaga s krožnika in nazaj,… Pustite otroku, da v hrani uživa.

Uvajanje goste hrane začnite v času kosila, potem je na vrsti večerja in nazadnje malica (tako dopoldanska, kot popoldanska). V času kosila uvedite zelenjavno-krompirjevo-mesno kašo, v času večerje mlečno-žitno kašo in v času malice žitno-sadno kašo.

V času kosila najprej začnite z zelenjavo. Obrok gradite postopoma. Ko otrok osvoji zelenjavo, to dopolnite s krompirjem in ko osvoji zelenjavno-krompirjevo kašo, to dopolnite z mesom. Ko bo malček pojedel približno 190 g goste hrane, lahko opustite en obrok mlečne hrane in ga popolnoma nadomestite z enim obrokom goste hrane. Količina je lahko tudi manjša, odvisno od otroka. Za kosilo začnite z nekaj žličkami zelenjave, najbolje s čisto korenčkovo kašo, potem pa dojenčka do sitega podojite oz. ga nahranite z mlečno formulo. Če dojenček ne prenaša korenčka, mu lahko kot prvo ponudimo kakšno drugo zelenjavo, na primer cvetačo, brokoli, kolerabo, koromač, bučke, špinačo, blitvo, mladi grah. Vsako novo živilo dojenčku ponudimo le enkrat na dan v majhni količini (nekaj žličk), najprej v pasiranem stanju. Nove obroke (kosilo, večerjo, malico) uvajamo tako, da vsak mesec uvajanja en mlečni obrok nadomestimo z enim obrokom goste hrane.

Morda boste uvajali gosto hrano tako kot smo predlagali, morda čisto po svoje – tudi prav. Želimo vam, da bi bilo to obdobje lepo za vas in za dojenčka. Za več podrobnosti si lahko ogledate in brezplačno prenesete HiPP-ov prehranski načrt. Hkrati vas vabimo, da se pridružite naši veliki HiPP BabyClub družini. Z veseljem vam bomo poslali pomembne informacije, ki jih potrebujete ravno v tem obdobju, paketek z vzorčki, deležni pa boste še številnih drugih ugodnosti.

 

Oglasno sporočilo

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here