Hiperemeza – huda jutranja slabost

0
1097
noseost_roke_na_trebuhuu

Skoraj vse nosečnice trpijo zaradi slabosti. Nekatere nosečnice pa trpijo za hujšo obliko jutranje slabosti – hiperemezo, ki jo je potrebno posebej obravnavati. Če nosečnica bruha več kot 5-krat na dan ali izgubi več kot pet odstotkov svoje telesne teže, obstaja možnost, da trpi za hiperemezo. V tem primeru nujno obiščite ginekologa, saj lahko moteno ravnotežje hranil, vode in elektrolitov ogrozi mater in otroka.

Drugi simptomi hiperemeze:

– Posebna občutljivost na svetlobo in hrup

– Zelo močna občutljivost na vonj

– Ekstremen občutek utrujenosti

– Zelo izrazit refleks davljenja

– Hiter srčni ritem

S kontinuiranim bruhanjem lahko pride do pomanjkanja vitamina B, kar lahko povzroči mravljinčenje v udih in težave z ožiljem. Želodčna kislina lahko povzroči poškodbe požiralnika, težave z zobmi in izgubo hranilnih snovi, ki povzročajo podhranjenost.

noseost_roke_na_trebuhuuKaj povzroča hudo slabost?

To ni natančno jasno. To so lahko hormonske motnje. Povišana raven hormona hCG lahko spodbuja bruhanje in slabost. Povezava obstaja tudi z težavami z želodcem. Bolj izpostavljene so nosečnice, ki:

– pričakujejo več otrok,

– trpijo zaradi hude debelosti,

– trpijo zaradi anoreksije ali bulimije,

– imajo razne alergije,

– imajo presnovne motnje, kot je pretirano delovanje ščitnice,

– so pod hudim psihičnim pritiskom.

Paziti je treba, da se presnova matere znova stabilizira. V blagih primerih je dovolj ambulantno zdravljenje. Sprememba prehrane z nizko vsebnostjo maščob visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov prehrane. Obroki morajo biti razdeljeni čez cel dan v majhnih količinah. Pri hujši obliki pa je pogosto potrebno bolnišnično zdravljenje z infuzijo za zagotovitev potrebnih hranilnih snovi in tekočin.

Vir: Lounge

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here