Herpes med nosečnostjo

0
5832
Herpes
Herpes

Herpes povzročajo virusi herpes simplex in je nalezljiva bolezen.

Okužba s virusom herpes (HSV) ni zelo redko obolenje v rodnem obdobju, zato se lahko pojavi tudi pri nosečnici. Herpes povzročajo virusi herpes simplex in je nalezljiva bolezen. Virus se lahko prenese na plod med nosečnostjo ali pri porodu. Okužba se kaže s spremembami na koži, majhno glavo, horioretinitisom, okvarami možganov. Genitalni herpes lahko povzroči hude težave pri nosečnici in strah pred okužbo ploda v maternici, predvsem pa je lahko nevarna okužba ploda med samim porodom, kar se lahko pokaže kot bolezen pri novorojenčku – herpetična bolezen novorojenca.

Sprememba na zunanjem spolovilu

Nosečnost in herpes
Nosečnost in herpes

Prvotna okužba se pokaže kot sprememba na zunanjem spolovilu v obliki drobnih bolečih mehurčkov in/ali razjed, prozoren izcedek iz nožnice. Na prizadetem mestu se pojavi občutek srbenja, bolečine ali draženja. Po navadi nosečnica čuti pekoč občutek ob uriniranju, lahko so prisotni povišana telesna temperatura, splošno slabo počutje in povečane bezgavke v dimljah ali glavobol, bolečine v mišicah in sklepih. Če gre za ponavljajočo se okužbo, je težav lahko bistveno manj, lahko so prisotne samo nejasne bolečine v predelu zunanjega spolovila. Bistven za diagnozo je pregled pri ginekologu, ki ob pregledu potrdi tipične spremembe, v primeru dvoma pa si lahko pomaga z laboratorijskimi preiskavami virusne kulture, dokazom virusne DNK ali dokazom protiteles. Razjede se zacelijo s krastami, celjenje traja od dva do tri tedne.

Sekundarna okužba se po navadi zdravi le, če se pojavi v zadnjih tednih nosečnosti. Pri aktivni okužbi oziroma bolezni v času poroda se svetuje porod s carskim rezom, ki bistveno zmanjša možnost prenosa na plod med porodom in s tem bolezni pri novorojenčku.

Posledice herpesa pri plodu oziroma otroku

Prenos okužbe preko posteljice v nosečnosti je izjemno redek, raziskave nakazujejo nekoliko večjo verjetnost spontanih splavov, prirojenih nepravilnosti in prezgodnjih porodov. Za plod je predvsem nevarno izločanje virusa iz mehurčkov ali razjed in okužba med samim porodom. Pri nosečnicah s pozitivno kulturo na HSV se med porodom okuži (le) približno 5 % plodov, verjetnost okužbe je večja, če je prišlo do nje v zadnjih tednih ali dneh pred porodom. Pogostost bolezni ocenjujejo približno 1 na 10.000 porodov. Pri novorojenčku se okužba pokaže na različne načine, največkrat v obliki številnih herpetičnih mehurčkov predvsem v ustih in na očeh, redkeje pa kot vnetje možganskih ovojnic in živcev (npr. slepota). Prognostično najugodnejši so klinični znaki infekcije, ki je omejena na kožo, oči in ustno votlino. Mehurčast izpuščaj se lahko v prvem letu še večkrat ponovi. Žal je tudi pri tej najlažji obliki okužbe pogosta hkratna prizadetost osrednjega živčevja. Herpetični encefalitis se kaže z motnjami zavesti, krči, bruhanjem, novorojenček ima pogosto napeto mečavo. Ta oblika je povezana z visoko smrtnostjo ali kasnejšo invalidnostjo (prihomotorično retardacijo, cerebralno paralizo).

 

Viri: Riley LE, Wald A. Genital herpes simplex virus infection and pregnancy. www.UpToDate.com, dostop 15. 2. 2012 in Blejec T. Infekcije s herpesvirusi v nosečnosti. Zbornik referatov simpozija Nebakterijske okužbe v perinatologiji. Ginekološka klinika Ljubljana 1998.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here