Hemoroidi med nosečnostjo

1
6477
Hemoroidi
Hemoroidi

Večina žensk ne mara govoriti o tem, ampak hemoroidi med nosečnostjo so izziv za skoraj polovico vseh nosečnic.

Hormonske spremembe v nosečnosti lahko povzročijo, da je vezivno tkivo šibkejše in se krvne žile razširijo. Tudi prebava je med nosečnostjo počasnejša, zaradi hormonskih sprememb in pritiska rastoče maternice na črevesje. Pri odvajanju blata je potreben močnejši pritisk, kar pomaga pri razvoju hemoroidov. Pritisk med porodom notranje hemoroide začasno pritisne navzven.

Preprečevanje hemoroidov

Najzanesljivejši način za preprečevanje težav s hemoroidi je to, da se prepreči zaprtje. Da ne boste zaprti, morate uživati veliko vlaknin, ki jih vsebujejo polnozrnati izdelki, sadje in zelenjava. Pomembno je, da dovolj pijete in se gibljete. Dobro usposobljeno in močno medenično dno lahko še naprej ščiti pred težavami s hemoroidi. Ne stojte predolgo, saj se s tem poveča pritisk na medenično dno. Iz istega razloga se izogibajte dviganju težkih stvari.

Pri akutnih težavah hemoroidov pomagajo mlačne sedeče kopeli z dodatkom kamilice. Nekaterim ženskam pomaga hladen obkladek na prizadetem območju, spet drugim tople kopeli. Simptome lajšajo tudi surove rezine krompirja, ki jih za 20 minut položite na boleče območje. Po odvajanja blata, morate očistiti anus, ga temeljito umiti z vodo in osušiti z mehko brisačo ali neodišavljenim papirjem.

  • Pri blaženju bolečine pomaga skrbna higiena anusa in predela okrog njega.
  • Zelo pomagajo hladni obkladki in različna mazila oziroma svečke, ki jih dobite v lekarni.
  • Ne pozabite na pitje vode – liter in pol na dan naredi čudeže.

Če se počutite neprijetno, ne odlašajte predolgo z obiskom pri zdravniku. Vaš ginekolog vam lahko predpiše učinkovite mazilo, svečke ali analne tampone, ki se lahko uporabljajo tudi med nosečnostjo. Po nosečnosti težave s hemoroidi pri večini žensk izginejo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here