Infantilni hemangiom pri dojenčku

0
9420
Infantilni hemangiomi
Infantilni hemangiomi

Infantilni hemangiom ali jagodno znamenje je benigni kapilarni tumor, ki se pojavi pri do 10 % vseh novorojenčkov.

Značilno za infantilni hemangiom je, da ob rojstvu pogosto še ni viden, oziroma je na mestu, kjer kasneje zraste infantilni hemangiom, prisotna rdečina ali drobna rdeča pikica. Po rojstvu prične hemangiom rasti, najpogosteje tekom prvih 6 tednov starosti dojenčka in raste do 6 meseca starosti. Temu obdobju razvoja hemangioma pravimo faza rasti ali evolucije.

Povečano tveganje za nastanek infantilnega hemangioma je pri dojenčkih z nizko porodno težo, deklicah, osebah s svetlo poltjo, večplodni nosečnosti in prezgodaj rojenih otrocih. Velika večina (85-90 %) infantilnih hemangiomov ne potrebuje zdravljenja, saj spontano izzvenijo in nimajo resnih posledic na otrokovo življenje. To so hemangiomi na trupu, okončinah, ki so omejeni na kožo ali podkožje ter manjši hemangiomi na glavi. Po 6 mesecu starosti prične namreč hemangiom najprej bledeti, oziroma siveti, nato pa se počasi manjša, do starosti 3-7 let. Tej fazi pravimo faza regresije ali involucije.

Približno pri 12 % dojenčkov pa je infantilni hemangiom na takem mestu, da ovira razvoj oz. normalno funkcijo dela telesa (npr. hemangiomi v ustni votlini, ob očesu, v nosu, v področju spolovila ali zadnjične odprtine ipd), ali pa ovira gibanje oz. nego zaradi same velikosti. Tak hemangiom zahteva napotitev k specialistu. Z zdravljenjem infantilnih hemangiomov se v Sloveniji ukvarjajo pediatri za hematologijo v obeh univerzitetnih kliničnih centrih, v Ljubljani in Mariboru. Infantilne hemangiome, ki zahtevajo zdravljenje, pričnemo zdraviti v fazi rasti (do 6 meseca starosti). Zdravimo jih z učinkovino propranolol, ki je prva izbira pri zdravljenju zapletenih infantilnih hemangiomov. Propranolol ustavi rast hemangioma, tako da ta ne doseže končne velikosti, ter prispeva k hitrejšemu izginjanju hemangioma. Z zdravljenjem tako preprečimo morebitne funkcionalne težave, ki bi jih hemangiom lahko pustil pri otroku (npr. razvoj vida, težave pri dihanju ipd). Nadaljnja obravnava je potrebna tudi takrat, ko je hemangiomov več kot 5 ali če se pojavljajo v središčni liniji. Takrat je treba opraviti UZ glave in trebuha da izključimo ali potrdimo prisotnost hemangiomov na notranjih organih (predvsem možgani in jetra).

Pri nezapletenih hemangiomih zdravljenje ni potrebno. Za pospešitev faze regresije je možno tudi lokalno zdravljenje s propranololom v obliki kreme. Tako obliko zdravljenja največkrat vodi otroški dermatolog.

Pri odstranjevanju hemangiomov se lahko poslužimo tudi kirurškega ali laserskega zdravljenja, vendar je to primerno le kasneje – v poznem otroštvu ali v odrasli dobi. Kirurško in z laserjem namreč odstranjujejo samo ostanke hemangiomov, ki motijo funkcijo ali nego prizadetega področja. Nikoli pa ne odstranjujemo hemangiomov, ki še niso zaključili faze rasti ali faze regresije.

Viri: H. Hoeger et. Al.: Treatment of infantile haemangiomas: recommendations of a European expert group. Eur J Pediatr; May 2015. Preveden, M. Bizjak: Infantilni hemangiomi. Slov Pediatr; Feb 2010.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj