Handling nedonošenčka

2667

Pravilne prijeme z nedonošenčkom sprva opravlja medicinsko osebje, a takoj ko je to mogoče, vključijo tudi starše, ki jih handling nedonošenčka nauči fizioterapevtka.

Nedonošenček je v prvih mesecih življenja odvisen od tuje pomoči, pri osnovnih življenjskih funkcijah, saj ni bil donošen. Pomoč potrebuje pri oblačenju, previjanju, hranjenju, polaganju. Potrebuje tudi posebne prijeme, s katerimi spodbujamo razvoj pravilnih vzorcev gibanja in drže.

Handling nedonošenčka pomeni pravilno rokovanje z otrokom, ki se je rodil prehitro in ni donošen.

Tako zdravstveno osebje kot starši s pravilnim rokovanjem pripomorejo k temu, da otrok odkriva svoje telo in da kasneje sodeluje pri teh aktivnostih. Kar pomeni, če želimo otroka iz položaja na hrbtu obrniti na bok, pokrčimo medenico in obrnemo trup, z glavico pa sam sledi v tisto smer, kamor smo ga želeli obrniti. To so pravilni gibi, h katerim strmimo, da te primitivne reflekse, ki jih imajo nedonošenčki, izzovemo.

Nedonošenčki potrebujejo posebne postelje, inkubatorje. Ko gre iz inkubatorja otrok, se vključijo starši, fizioterapevtke naučijo starše pravilnega rokovanja in tudi sami delajo z otrokom, da ko grejo z otrokom domov, poznajo svojega otroka, so vešči. Zato grejo domov bolj samozavestni.

Mirjam Marn

http://www.nedonosencek.net/

diplomirana babica, vodja tima ZBN, Enota za intenzivno nego in terapijo novorojencev, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav