Gremo v vrtec

123
Gremo v vrtec

Gremo v vrtec: Prednosti je treba otrokom predstaviti že doma, njihovi starosti primerno. Osrednjega pomena je, da malčki začnejo povezovati, da je vrtec nekaj pozitivnega, skoraj njihov drugi ‘dom’, to pa boste dosegli edino, če ste pomirjeni tudi sami.

Naredite vrtec zanimiv

Malčku vzbujajte interes za vrtec. Pogovarjajte se o življenju v vrtcu, kako bo potekal dan, kaj vse bo tam počel, zakaj gre v vrtec, povejte mu, da bo tam dobil tudi nove prijatelje, igrišče. Sprehajajte se mimo vrtca, da bo videl vesele vrstnike pri igri. Pripovedujte mu o pozitivnih izkušnjah starejših sorojencev ali zgodbe iz časa, ko ste sami obiskovali vrtec. Če je možno, z malčkom vrtec obiščite, oglejte si ga in se poigrajte na igrišču.

Vzpostavljanje rutine

Otroci se orientirajo preko dnevne rutine. Prilagodite dnevni ritem malčka že kak mesec pred vstopom v vrtec. Naj vstaja ob takšni uri kot bo, ko bo hodil v vrtec, hranjenje in počitek naj poteka ob podobnih urah kot v vrtcu, na ta način bo prehod v vrtčevsko rutino lažji.

Gremo v vrtec in priprava na odsotnost

Postopoma začnite malčka navajati na vašo odsotnost. Če do tega hipa še ni bil vsaj za krajši čas v varstvu, je sedaj čas, da to izvedete. Varstvo, najprej za krajši čas, pustite starim staršem, sorodnikom, prijateljem ali varuški.  Čas varstva pa nato postopoma podaljšujte.

Ena sprememba na enkrat

V obdobju priprave na vrtec in uvajanja v vrtec v malčkovo življenje ne uvajajte drugih sprememb. Ne odvajajte ga sočasno na primer od plenice ali nočnega hranjenja, za to bo  čas tudi kasneje.

8 priporočljivih slikanic za otroke

Na domačih policah ali v knjižnici poiščite zgodbe in pravljice, ki pripovedujejo o življenju v vrtcu, o prijateljstvu, o deljenju igrač.

  • Ambrož, S.: Žiga gre v vrtec. Ljubljana: Kres, 2005.
  • Bieber, H.: Medo Jaka v vrtcu. Tržič: Učila International, 2004.
  • Casalis, A.: Mišek Tip noče v vrtec. Ljubljana: Karantanija, 2005.
  • Ruhmann, K.: Nočem v vrtec. Ljubljana: Kres, 2004
  • Godec Schmidt, J.: Gremo v vrtec Pri veseli kravi. Ljubljana: MK, 2014.
  • Reid, C.: Sara gre rada v vrtec. Jezero: Morfem, 2013.
  • Sean, J.: Normanov prvi dan v vrtcu. Ljubljana: Založba Kres, 2021.
  • Gjurković, T., Knežević, T.: Medvedek se boji ostati v vrtcu. Sežana: Mali jazbec, 2022.
Barbara Sigulin

Barbara Sigulin

Svetovalna delavka, OŠ in vrtec Log – Dragomer

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav