Prvič na morje z dojenčkom

0
6491
z dojenčkom na morje
z dojenčkom na morje

Poletje, sonce, plaža in morje! Če boste na morje prvič šli z otrokom, imate verjetno veliko vprašanj.

Kaj mora biti v torbi za na plažo

Velik dežnik ali šotorček, da bo malček v senci. Poleg tega pa tudi pokrivalo za glavo, brisače, sredstva za zaščito pred soncem, pijača, potrebščine za dojenčka in morda kakšna dobra knjiga za vas, če jo boste imeli čas prebrati.

Kakšna zaščita pred soncem je najboljša

Najboljši so posebni izdelki za otroke, ki imajo visok faktor zaščite pred soncem, so brez vonja in konzervansov ter imajo pogosto mineralni filter, ki zelo nežno ščiti otrokovo kožo z drobnimi pigmenti. Otroka namažite pol ure preden greste ven. Namažite ga tudi kdaj vmes. Mimogrede: v prvem letu otrokove kože ne mažite z izdelki za zaščito pred soncem. Konkretno to pomeni, da dokler je otrok pod streho v senci, za zaščito zadostujejo lahka oblačila.

Koliko časa je priporočljivo biti na plaži

Dve uri naenkrat je popolnoma dovolj. V času kosila (med 12. in 16. uro) imejte čas počitka, saj je takrat sonce preveč intenzivno.

Kaj se zgodi, če otrok pogoltne pesek

Zanesljivo ga bo tudi izpljunil, saj mu ne bo všeč. Sperite usta z vodo in ponudite otroku vodo, ki bo odplaknila preostali pesek v črevesje in od tam v plenico. Pesek na srečo ni strupen. Bolj pazljivi pa morate biti pri večjih kamenčkih, kjer obstaja nevarnost zadušitve.

Kako toplo naj bo morje

Priporočena temperatura vode za otroško plavanje je od 32 do 34 stopinj. Za dojenčka je v prvem letu življenja morje še prehladno. Poleg tega pa je dojenčkova koža prepustna za različne bakterije. Pri malčku pa morate starši najprej ugotoviti, ali je morje dovolj toplo zanj. Najprej mu previdno pomočite v vodo le roke in noge.

Če se otrok kopa v morju, morate kožo po kopanju splakniti s sladko vodo, da z nje sperete sol. Če je morje plitvo, toplo in motno, verjetno vsebuje velike količine planktona, ki lahko povzroči močno draženje kože. Odstranjujemo ga s kopanjem v sladki vodi z uporabo mila in šampona.

Upoštevajte naslednja pravila ko greste z dojenčkom na morje

  • Izogibajte se opoldanski vročini
  • Dojenčka ne oblecite preveč
  • Senca je najboljša zaščita pred soncem
  • Otroku zagotovite dovolj tekočine

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here