Gradiško jezero

0
726

Prijeten sprehod okoli Gradiškega jezera ob sončnem dnevu je kot nalašč za izlet z družino. Ob sprehajanju boste opazovali jezero, ribe, race in labode. Pot je primerna za sprehode z majhnimi otroki, vozički, kot tudi za tek in kolesarjenje.

Tickless

Legendi o Gradiškem jezeru

O obstoju Gradiškega jezera pripovedujeta dve legendi, saj naj bi se na tem območju pod današnjim naseljem Gradišče nahajalo že nekoč. Obe legendi omenjata Gradiški grad in grad Rožek. Prva pravi, da je v jezeru živel zmaj, ki bi mu morali žrtvovati graščakovo hčer. Zmaja je nato premagal berač, ki je bil za to bogato nagrajen in tako obogatel. Druga legenda pa pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Kasneje so morali tlačani na zahtevo graščaka iz gradu Rožek prekopati jez pri Kurniku proti Trnjavi. Voda je odtekla v potok Radomlja, na kraju kjer je bilo prej jezero, pa so nastali pašniki.

Opis poti

Na avtocesti izberete izvoz Lukovica, nato pa sledite tablam, ki vas bodo vodile do jezera, ki je od avtoceste oddaljen 5 minut.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.