OtrokOtrok v vrtcuGozdni vrtec – oblika predšolske vzgoje

Gozdni vrtec – oblika predšolske vzgoje

Gozdni vrtci so se po Evropi pojavili v šestdesetih letih, največ po Skandinaviji, Nemčiji, Švici in Avstriji, med tem ko je na Švedskem gozdni vrtec že več kot 100 let. Nekateri gozdni vrtci po Evropi so nastali kot igralne skupine otrok, posebno otrok, ki se niso vključili dobro v vrtec, zaradi različnih vedenjskih in čustvenih težav – od ADHD, hiperaktivnosti ipd. To socialno moteče vedenje se je v odprtem okolju, kot je gozd, kazalo vedno manj.

Večina gozdnih vrtcev deluje v dopoldanski obliki, od 8:00 do 13:00, nekateri tudi dlje, od 7:30 do 13:30. Vsi gozdni vrtci imajo notranje prostore, kjer otroci pustijo rezervna oblačila, kjer pozimi obedujejo in kamor se lahko v primeru slabega vremena zatečejo. Ti prostori so povečini predelane in obnovljene gozdarske koče, ponekod so predelani skednji, deli osamljenih kmetij ipd.

Gozdni vrtci imajo tako kot ostali vrtci javno veljavni program, ki predvideva aktivnosti preko celega leta in tudi potek dneva. Prav tako pa v gozdnih vrtcih opravljajo vso zahtevano dokumentacijo v zvezi z napredkom in razvojem posameznega otroka. Veliko gozdnih vrtcev daje velik pomen sodelovanju s starši, ki jih tudi vključujejo v pogovore in sezonske aktivnosti.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj