Glutenska intoleranca

1
5093

Pravilno prehranjevanje in izbor kvalitetnih živil sta ključnega pomena pri lajšanju simptomov glutenske intolerance.

Glutenska intoleranca ostaja prikrita bolezen, saj je večina ljudi še vedno premalo seznanjena s simptomi. Pravilno prehranjevanje in izbor kvalitetnih živil sta ključnega pomena pri lajšanju bolezenskih simptomov. Pomembno je, da je tudi življenjski slog v ravnovesju, ter da se pretirano ne predate čustvenim strupom, kot so skrb, strah, žalost in jeza.  Predstavljamo glavne razloge in znake glutenske intolerance ter metode za dokazovanje tega bolezenskega stanja.

Celiakija ali glutenska intoleranca

Glutenske intolerance ne gre enačiti s celiakijo, ki je kronična sistemska avtoimunska bolezen ter ni tako pogosta. S celiakijo se bori 1 – 2 odstotka oz. je s to redko boleznijo prizadeta vsaka 50 – 100 oseba. Znaki celiakije so veliko bolj specifični, ki se kažejo na več načinov in tudi stopnje prizadetosti. Za dokazovanje so na voljo metode, ki natančno pokažejo njeno prisotnost – z odvzemom krvi, ko se lahko pokaže povečana prisotnost protiteles (serološki pregled) ali z odvzemom vzorca črevesne sluznice (biopsija). Slednja zelo natančno določi, ali gre za omenjeno bolezen, ki nastane kot posledica preobčutljivosti na gluten. Možno je tudi genetsko testiranje, sicer redkeje, in lahko pokaže samo nagnjenost, kar pa ne nadomesti biopsije. Simptomi celiakije so hude oblike črevesnih težav (zaprtost, driska, krvavitve), ki vodijo do povečane prepustnosti črevesja ter s tem povzročijo uhajanje pomembnih mineralov in vitaminov iz telesa, ter resne bolezenske zaplete.

Glutenska intoleranca pomeni, da gluten do neke mere še lahko prenašate in vam ne povzroča močnih poškodb tankega črevesja. Prehranska svetovalka Alja Dimic pove, da pri glutenski intoleranci lahko pride tudi do manjših notranjih vnetij ter rahle prepustnosti črevesja, kjer velike molekule hrane skozi črevo prehajajo v kri, ter tam povzročajo določene težave. Glutensko intoleranco lahko prepoznate že takoj po zaužitju živila ali do 72 ur kasneje. Kaže se kot napihnjenost, utrujenost, glavobol, bolečine v sklepih, otrplost rok, nog in prstov, pokašljevanje, obilica sluzi v telesu, predvsem na področju sinusov, srbeča in hrapava koža, izcedek iz nosu, obarvanost jezika, tesnoba ter pomanjkanje razpoloženja. Lahko pride do črevesnih težav, ki se kažejo kot zaprtje ali driska, izpadanja las ali prekomernega potenja, ki pa so lahko posledica hormonskega nesorazmerja, ki nastane kot posledica alergije na gluten. Vsekakor je priporočljivo testiranje, da se prepričate o obstoju intolerance na gluten, saj se velikokrat izkaže, da je telo intolerantno samo na eno vrsto žita, ki vsebuje gluten, in ne na vsa. Povišana vrednost igG protiteles v krvi lahko kaže na glutensko intoleranco.

Gluten = lepilo

Gluten je beljakovina v žitu, ki deluje kot lepek. Če se vrnete v osnovno šolo, se lahko spomnite, da se je zmes moke in vode uporabljala kot lepilo pri različnih dejavnostih. Tako se gluten obnaša tudi v človeškem telesu, saj se nalepi na stene črevesja, kjer povzroča rahla vnetja ter onemogoča normalno prebavo in presnovo hrane. Nalaga se tudi na žleze ter onemogoča normalno proizvodnjo hormonov. Gluten ima lahko določene stranske učinke, če se prevečkrat znajde na jedilniku, zato dajte prednost žitom, ki ne vsebujejo glutena.

Vzroki za porast glutenske intolerance

Zelenjava

Prehranska strokovnjakinja Alja Dimic porast glutenske intolerance v prvi vrsti pripisuje stresu in sodobnemu načinu življenja. Povišanje stresnega hormona kortizola v telesu v večini primerov povzroča notranje vnetne procese. Slabe prehranjevalne navade v obliki predelane hrane, enostavnih sladkorjev ter nasičenih maščob obremenjujejo naše črevo, v katerem se nahaja 80 odstotkov imunskega sistema. Uživanje predelane hitre hrane (hamburgerji, sendviči in prigrizki, ki so pakirani v vrečkah), sadja in zelenjave iz konvencionalne pridelave (pridelava, ki dovoljuje uporabo kemičnih in toksičnih škropiv), uporaba hibridnih, pretirano gnojenih in škropljenih žit ter mesa množične vzreje, povečujejo verjetnost za vnos pesticidov, herbicidov (glifosfati), rastnih hormonov, antibiotikov ter škodljivih konzervansov (škodljivi E-ji) v telo, na katere se organizem lahko odzove v obliki različnih alergijskih reakcij ter bolezenskih stanj. Z uporabo konvencionalnih kozmetičnih izdelkov se v telo vnaša parabene, naftne derivate ter hormonske motilce, ki jih je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) leta 2013 označila za ”globalno grožnjo”. Zdravila v obliki cepiv, antibiotikov ter razne hormonske terapije močno bremenijo imunski sistem. Vsi navedeni dejavniki povzročajo nabiranje toksinov v človeškem črevesju, ki so lahko glavni krivec, da telo nepravilno presnavlja gluten.

Metode, s katerimi se dokazuje glutensko intoleranco, so:

  • krvna preiskava, kjer se z odvzemom krvi in laboratorijskimi testi dokazuje intolerantnost na določeno živilo,
  • laserska preiskava, kjer se naredi pregled same celice ter kako celica reagira na določeno živilo in
  • bioresonačna diagnostika, kjer s posebnim, nebolečim testnim postopkom terapevt ugotovi, ali je prisotna intoleranca, ali so določeni organi oslabljeni, ter, ali imajo strupene snovi določen vpliv na telo.

 

Na krvne preiskave vas lahko napoti zdravnik ali pa se odločite za preiskave v katerem od diagnostičnih centrov, kjer so vam na voljo vse tri preiskave. To so zelo učinkovite metode, ki natančno pokažejo, katero določeno živilo škoduje vašemu zdravju. Testiranje ne potekale za gluten, ampak za vse vrste hrane (jabolka, jajca, kokos, mleko itd.).

jabolkoGluten v sledeh

Na deklaracijah živil lahko pogosto zasledite oznako, da izdelek ne vsebuje glutena. To lahko opazite tudi na živilih, za katere velja, da glutena ne vsebujejo (polenta, prosena kaša, ajdovi kosmiči itd.). Na ta način proizvajalec označi živila, kjer se žita, iz katerih je živilo pripravljeno, niso mlela v istem mlinu kot žita, ki vsebujejo gluten. Te oznake so še posebej pomembne pri osebah, ki imajo diagnosticirano celiakijo.

Vrnite se v čase naših prednikov ter na krožnike uvrstite proseno kašo z jabolki, mlečno ajdovo kašo s slivami ali polento s kislo smetano.

Viri in ostala zanimiva literatura:

http://www.naravnaimunost.si/Naravna%20imunost/zakaj_zbolimo.phphttp://www.celiaccentral.org/non-celiac-gluten-sensitivity/introduction-and-definitions/

http://www.drustvo-celiakija.si/celiakija

http://naturalnews.com/O37049_chronic_stress_cortisol_vitamin_D.html

http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=92

http://www.bund.net/themen_und_projekte/chemie/toxfox_der_kosmetikcheck/bund_studie/

http://alternative-doctor.com/allergies/chemicals-cause-food-allergy-sensitivity/

http://www.naravnaimunost.si/Razprave/komentarji.php

http://www.mdpi.com/1660-4601/8/5/1402/htm

Sodelujoči strokovnjaki:

Aleša Orsag

http://www.mf.uni-lj.si/

Medicinska fakulteta Ljubljana

Alja Dimic

http://holistic.si/

prehranska in TKM terapevtka iz centra Holistic

prim. doc. dr. Mercedes Lovrečič

http://www.nijz.si/

dr. med., specialistka psihiatrinja, Nacionalni inštitut za javno zdravje in ZD Izola

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

1 COMMENT

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here