Glivično vnetje in dojenje

0
5347
Okužba bradavic
Okužba bradavic

Glivična okužba bradavic je manj pogosta, vendar lahko pride do nje tudi med dojenjem. Zdravilo bosta dobila tako mama kot dojenček.

Glivično vnetje bradavic oziroma okužba bradavic je posledica prekomerne prisotnosti glive Candida albicans, ki je normalno prisotna na koži in sluznicah, ter pri večini zdravih ne povzroča težav. Topla in vlažna koža, še zlasti, če je okvarjena zaradi drgnjenja ali zmehčanja, predstavlja idealno gojišče za njihovo razmnoževanje. Glivična okužba bradavic je neprijetna, prepoznate jo po zbadanju in pekoči bolečini v bradavici, ki se nadaljuje tudi po koncu dojenja. Poleg tega je koža okoli bradavice luskasta in srbi. Običajno je okužen tudi otrok. Ima bele obloge v ustih, na jeziku in licih? Preglejte ga med dojenjem in tega ne zamenjajte z ostanki mleka. Tudi če otrok ne kaže nobenih simptomov, se mati in otrok vedno obravnava hkrati.

Ob sumu na glivično okužbo se obrnite na pediatra. Glivično okužbo se zdravi z antimikotiki (Canesten, Daktarin …). Zdravilo dobita mama in otrok.

Okužba bradavic – kaj lahko naredite sami?

Poskrbite, da je vaša koža suha z rednim umivanjem in temeljitim brisanjem, preprečujte potenje tako, da uporabljate le oblačila iz naravnih materialov in zaščitite kožo z vsakodnevno uporabo zaščitnih mazil.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj