Gliste pri otroku

0
4244
Gliste
Gliste

Eni izmed prenašalcev nalezljivih bolezni so gliste. Če jih opazite, otroka peljite k zdravniku.

Najpogostejši povzročitelji glistavosti, predvsem pri otrocih in mladostnikih, so podančice, povzročitelji pa so lahko tudi človeške gliste in trakulje. Jajčeca glist lahko vnesete v telo z živili, gliste lahko dobite od živali, lahko pa tudi v peskovnikih, kjer se skupaj igra več otrok. Vnos glist v telo je navadno skozi usta v želodec oziroma črevesje, kjer poteka razvoj glist od jajčeca do odrasle gliste. Samice podančic se ponoči premaknejo do zadnjične odprtine, kamor izležejo mikroskopsko majhna jajčeca in s tem povzročajo srbenje. Ko se otrok praska, pridejo jajčeca za nohte in skozi usta ponovno v črevesje. Tako pride do samookužbe, s tem pa se krog okužbe sklene. Krog samookužbe lahko traja do dva meseca, zato je v tem času potrebno zdravljenje. 

Podančice so vidne v blatu kot en do dva milimetra dolge koščke nitke, ki se gibljejo. V nasprotju s podančicami imajo človeške gliste videz deževnika. Trakulje navadno ne vidite cele, ampak v blatu najdete le posamezne pet do deset milimetrov velike člene. Pri okužbah s podančicami otroka ponoči srbi predel zadnjične odprtine.

Pri okužbah z glistami je otrok navadno utrujen in zaspan ter ima kolobarje okoli oči. Pri dlje časa trajajoči nezdravljeni glistavosti lahko stanje napreduje. Pri otrocih z glistami se pojavljajo bolečine v trebuhu, lahko imajo kolike, napenja jih ter imajo občasno drisko.

Pri trakuljavosti se pojavljajo težave v trebuhu, lahko so zelo lačni ali pa izgubijo tek ter hujšajo.

Otroka, za katerega sumite, da ima gliste, mora pregledati zdravnik, ki otroku predpiše zdravilo proti parazitom, ob enem pa je potrebno izvajati naslednje ukrepe:

  • potrebna je pogosta menjava in prekuhavanje posteljnine in perila,
  • pri praskanju se otroku na prste prilepijo jajčeca parazitov, zato obstaja nevarnost prenosa jajčec na obleko, živila, igrače … Predmete, s katerimi je bil v stiku oboleli otrok, je treba oprati z vročo vodo in detergentom, da se jajčeca ne bi prenesla na druge ljudi. Tudi nohti naj bodo pristriženi zelo na kratko,
  • higiena rok po uporabi stranišča, pred hranjenjem, po stiku z živalmi, po prihodu iz igrišča, vrtca,
  • uživanje dobro opranega sadja in zelenjave.

Natalija Gradišek

dr.med., spec. ped.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj