Glavobol pri otrocih

0
4666
deklica_s_klobukom

»Mami, glava me boli!« Stres in pomanjkanje spanja sta pogosta vzroka glavobola pri otrocih. Mnogi otroci trpijo zaradi glavobolov, v predšolskem obdobju kar vsak peti otrok.

V večini primerov se lahko glavobol pri otrocih pozdravi hitro, običajno celo brez zdravil. Kot prvo je potrebno pojasniti vzrok. Morda to ni samo »primarni glavobol«, torej glavobol kot bolezen. Lahko je tudi posledica druge zdravstvene motnje, na primer gripe in zvišane telesne temperature – takrat govorimo o sekundarnem glavobolu.

Pomembno je, da starši pozorno opazujejo svoje otroke. Še posebej pri ponavljajočih glavobolih lahko starši učijo skrbnim opazovanjem dojemajo majhne spremembe ali prve znake bolezni.deklica_s_klobukom

Le desetina vseh glavobolov pri otrocih je sekundarnih – to pomeni, da je bolečina povezana z drugo boleznijo.  Večina otrok ima primarne glavobole. Lahko so napetostni ali pa pride celo do migrenskih napadov.

Možni vzroki so številni. Celo preskakovanje obrokov ali pomanjkanje spanja lahko igra pomembno vlogo. Še posebej otroci, ki trpijo za migreno, morajo redno jesti in spati. Tudi utripanje zaslona (na primer na računalniku), dehidracija in stres sprožijo glavobole pri otrocih.

Najprej poskusite nadzorovati glavobol brez zdravil. Pomaga mir in sprostitev: počitek v zatemnjeni sobi lahko dela čudeže. Morda bo glavobol po nekajurnem spanci izginil. Tudi hladen obkladek na čelu lahko prinese olajšanje, prav tako malo metinega olja na sencih. Če vse to ne pomaga, pridejo v poštev tudi zdravila (ibuprofen in paracetamol). Zdravilna učinkovina acetilsalicilna kislina je za otroke prepovedana, saj lahko sproži alergijsko astmo ali imunske reakcije.

Vir: Family

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here