Glavobol in migrena po porodu

0
4845
novorojenek1

Približno 20 do 40 odstotkov žensk se po porodu pritožuje zaradi glavobolov. Nič čudnega: ob porodu se celotno telesno mišičje močno napenja in muči, običajno kar nekaj ur. Ker so mišice napete, lahko to povzroči glavobol.

Pri tako imenovanem napetostnem glavobolu na obeh straneh čutite blag do zmeren pritisk in bolečino ter ste lahko občutljivi tudi na hrup in svetlobo. Redna fizična aktivnost običajno ne poslabša bolečine. Če potrebujete zdravila, je tudi med dojenjem varen paracetamol. Čeprav se lahko, če ga jemljete v večjih količinah, zdravilo v manjši meri prenese v materino mleko, ne škoduje vašemu otroku. Seveda lahko tudi počakate, če bo bolečina izginila sama od sebe. Včasih pomaga spanje, masaža vratu ali topla blazina. Alternativa je tudi eterično olje poprove mete: nanesite ga na boleče mesto, kjer bo delovalo hladilno in izboljšalo krvni obtok, kar bo sprostilo napete mišice.

Migrena

novorojenek1Ženske, ki so zaradi migren trpele že pred porodom, lahko po porodu znova dobijo napad migrene, čeprav so v zadnjem trimesečju nosečnostjo pred njimi imele mir. Za razliko od napetostnega glavobola se migrenski glavobol običajno pojavi samo na eni strani glave. Bolečina pulzira, lahko vam je slabo, bruhate, svetloba in glasni zvoki se zdijo neznosni. Migrena se pri tretjini mladih mater vrne že v roku enega tedna po porodu, pri več kot polovici teh žensk pa izgine po prvem mesecu. Napade migrene zavlačujte s čim daljšim dojenjem, saj so v času dojenja migrenski napadi redki. Tudi pri migrenah pomaga paracetamol. Pri slabosti in bruhanju pomaga zdravilo, ki vam ga mora predpisati zdravnik in vsebuje učinkovino metoklopramid.

Glavoboli zaradi visokega krvnega tlaka

Glavobole zaradi visokega krvnega tlaka ima pet do deset odstotkov vseh nosečnic, ki imajo v poporodnem obdobju kratkoročen visok krvni pritisk in s tem tudi glavobole. Ti glavoboli pri sicer zdravih ženskah niso zaskrbljujoči. Najpozneje pri krvnem tlaku 160/100 pa morate obiskati zdravnika. Sicer pa poskrbite, da vam krvni tlak pade, čeprav je pri skrbi za novorojenčka to težko. Vendar vam naj vas ne bo strah prositi druge za pomoč, saj vam bo počitek dobro del.

Kdaj je pri glavobolu potrebna medicinska pomoč?

  • Pri hudem in nenadnem nastopu glavobola, kot je zagrmelo
  • Pri povišani telesni temperaturi
  • Ko je vrat tako trd, da z brado ne morete več pritisniti na prsni koš
  • Ko imate bolečine v trebuhu in zamegljen vid, poleg tega pa vam je slabo in bruhate
  • Če so glavoboli zelo močni in ste že med nosečnostjo imeli povišan krvni tlak
  • Če je krvni tlak višji od 160/100

Vir: Eltern

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here