Gibanje doječnka v trebuhu

0
1688

Gibanje doječnka v trebuhu se začne že v osmem tednu, vendar je še vedno premajhen in prešibek, da bi začel bolj opazno opozarjati nase.

Približno med 18. in 20. tednom nosečnosti nosečnica prvič zazna gibanje doječnka v trebuhu. V drugi in v vseh naslednjih nosečnostih otrok pogosto začne brcati prej, pa tudi mamice takrat že poznajo ta občutek.

11. teden nosečnosti
11. teden nosečnosti

Ženske s prekomerno telesno težo premike čutijo kasneje, tiste, ki pričakujejo dvojčke, pa že kar kmalu. Ženske občutek brcanja dojenčka opisujejo različno, kar kaže, da ga tudi dojemajo drugače.

Prvi opazen premik ploda lahko opazi le nosečnica, očka in ostali pa bodo morali počakati do približno 24. tedna nosečnosti. Najboljša priložnost, da se čuti gibanje plodu je zvečer, ko se nosečnica umiri. Otroci so namreč takrat, ko njihova mati pride do počitka, najbolj aktivni. Podnevi pa zarodek spi več, in sicer približno 40 minut vsako uro. Največkrat ni razloga, da skrbite, če je brcanje otroka le malo opazno. Ob koncu nosečnosti bodo brce manj pogoste, ker ima otrok manj prostora za gibanje.

Ultrazvočne preiskave so pokazale, da nosečnice občutijo okoli 80 odstotkov premikanja ploda, ostalega pa ne opazijo. Gibanje doječnka v trebuhu je lahko tudi bolj tiho in nekateri se le malo premikajo.

Pozorni pa bodite, če med 24. in 28. tednom več kot 24 ur ne občutite gibanja, takrat morate o tem obvestiti ginekologa. Do 34. tedna lahko nekaj časa počakate in opazujete premike – v dveh urah je opaznih približno deset premikov. Dojenčkom se zaradi požirka plodovnice v trebuhu lahko tudi kolca. To prepoznate po ritmičnem krčenju vašega trebuščka in še intenzivnejšem gibanju dojenčka.

Vir: Hallo-Eltern

Preberite o nosečnosti
Gibanje dojenčka v trebuhu

Poglejte video o tem kdaj otrok prvič prepozna materin glas tukaj.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here