Gibalno razvojni mejniki dojenčka med 4. in 7. mesecem

0
4494

Okrog 4. meseca se začnejo dojenčki obračati na trebuh, pred tem pa poskušajo z obračanjem na bok. Ko so stari nekje 5 mesecev, z rokami že dosežejo stopala in prstke.

Oglejte si video s Špelo Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), v katerem razlaga kako napredujejo gibalno razvojni mejniki.

Okrog 4. meseca starosti, lahko tudi kakšen mesec kasneje, se začnejo dojenčki obračati na trebuh. Pred tem poskuša z obračanjem na en in drug bok. Ko je na trebuhu, mu še ne uspe takoj, da bi se obrnil nazaj na hrbet, zato nekaj časa ostane na trebuhu, ko pa se naveliča, se začne pritoževati. Ko leži na hrbtu, ima noge večinoma dvignjene v zrak in začne z rokami raziskovati svoje telo. V tem obdobju so najbolj zanimive noge, pa tudi ostalo telo.

Ko so stari nekje 5 mesecev, z rokami že dosežejo stopala in prstke, ker lahko bolj dvignejo medenico, ko ležijo na hrbtu. Začnejo se tudi igrati na boku. V 5. mesecu vidimo tudi »plavanje« – to je položaj, ko leži na trebuhu in dvigne roke in noge v zrak. Ko ležijo na trebuhu, se začnejo obračati levo in desno ter premikati v smeri urinega kazalca. To se zgodi nekje na prehodu med 5. in 6. mesecem. Potem počasi začnejo z odrivanjem z rokami in s tem kasneje preidejo na kolena.

Do 6. meseca naj bi se otrok obrnil iz trebuha nazaj na hrbet. Sicer pa so, ko se znajo obračati, dojenčki raje na trebuhu, saj v tem položaju lažje posegajo po igračah in se postavljajo na kolena. Ko začnejo s postavljanjem na kolena, se v tem položaju potem kar nekaj časa zibajo naprej in nazaj, preden se začnejo premikati. V položaju na vseh štirih pa začnejo poskušati iztegovati eno in drugo nogo in tako ugotovijo, da se iz tega položaja lahko tudi usedejo. Okrog 7. meseca ali kakšen mesec kasneje pa začnejo s kobacanjem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here