Gibalni razvojni mejniki dojenčka med 0. in 3. mesecem

0
5016

Gibalni razvojni mejniki pri dojenčku - do 3. meseca prisotni refleksi, ki mu pomagajo, da se prilagodi na novo okolje. Pri gibanju sodeluje celo telo.

Pri dojenčku so do 3. meseca prisotni refleksi, ki mu pomagajo, da se prilagodi na novo okolje. Najpogostejša sta požiralni in sesalni refleks, iskalni, Morojev refleks in okoli 2. meseca se pojavi asimetrični tonični vratni refleks, pri katerem dojenček obrne glavo na eno stran, sledi pa mu celo telo. V tretjem mesecu nadomestijo reflekse hotene reakcije, še več o refleksih pa pojasnjuje Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath).

Predvsem pri novorojenčku so do 3. meseca so prisotni refleksi, ki mu omogočajo, da se lahko prilagodi na novo okolje. Zelo pomembna sta požiralni in sesalni refleks ter tudi iskalni refleks, ki mu omogočajo, da se zna nahranitit. Znan refleks je še morojev refleks, in nato asimetrični tonični vratni refleks, ki se razvijeta nekako v 2. mesecu.

V prvem mesecu so gibi zelo povezani med sabo, da pri gibih sodeluje celo telo. Na primer če obrne glavo, se bo tudi celo telo obrnilo. Gibanje še ni koordinirano. V 2. meseceu je že bolj usmerjen. Dojenček obrne glavo v eno smer, telo se celo obrne za glavo, telo je malce bolj skrčeno, da počasi dobiva občutek obeh strani telesa. Pomembno je, da menja te strani da se enako razvijajo strani. V 3. mesecu ti refleksi izzvenijo in pričenja dobiti hotene reakcije, glavo že lahko zadrži na sredini, gibanje je že bolj koordinirano, telo je bolj usmerjeno v sredino.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here