Genetski horoskop

0
982
deklica_z_medvedkom

Čeprav je genetika zelo kompleksna zadeva, se v določeni meri lahko napove, kakšne telesne značilnosti bo imel otrok.

  • Barva oči – rjava je pogosto prevladujoča – Barva oči je določena z več geni. Prejšnja predpostavka, da rjava dominira nad svetlejšimi barvami, se je izkazala za napačno. Mehanizem je namreč bolj zapleten. Kljub temu pa je rjava velikokrat močnejša v primerjavi z svetlejšimi barvami, saj pogosto prevlada nad zeleno in modro, ki je najšibkejša.
  • Barva las – rdeča, rjava in črna imajo večjo genetsko moč – Čeprav splošno, je temnejše barve (ali celo rdeče) Barva las podedovali dominantno in Uveljavlja proti recesivno svetlejšo barvo las. Vendar pa to ni vedno res, ker tu več geni so enaki pigment odgovoren za različne variante. Temni ali rdeči lasje imajo večjo verjetnost, da prevladajo. Sicer pa so ugotovili naslednje: kasnejša moška plešavost ni podedovana od očeta, temveč od dedka po materini strani.
  • Višina – geni določajo zgornjo mejo – Geni staršev določajo največjo dosegljivo velikost. Sicer pa lahko približno velikost otroka izračunate tako, da seštejete višini staršev, delite z dva in nato pri fantu prištejete, pri deklici pa odštejete 6 cm. Dejanska dosežena višina se lahko spreminja v razponu do 8,5 centimetra od izračunane vrednosti. Prav tako je višina odvisna od kakovosti prehrane, zlasti beljakovin.

deklica_z_medvedkom

  • Dober zunanji izgled – hčere imajo prednost – Raziskovalci na univerzi St. Andrews na Škotskem so ugotovil, da se ni mogoče zanesti, da bo sin očeta s privlačnim zunanjim izgledom kot odrasel videti enako privlačen. Pri deklicah pa je nekoliko drugače, saj velja, da če oče izgleda dobro, bo takšna tudi hčerka. V nasprotju s hčerkami, sinovi običajno od očeta podedujejo le značilne obrazne poteze. Tudi lepota matere se največkrat prenese na hčerke, ne pa na sinove.
  • Obrazna mimika – Posamezni izrazi na obrazu (še posebej negativna čustva) se velikokrat podedujejo od staršev. Opazujte otroka: morda se mršči ravno tako kot vi ali vaš partner.
  • Teža – niso vsega krivi geni – Po oceni geni vplivajo na težo v 30 do 70 odstotkih, ostalo pa so zunanji vplivi. Otroci velikokrat prepogosto jedo in preveč časa presedijo pred televizorjem. Tudi če je otrok nagnjen k pridobivanju odvečnih kilogramov, lahko to prepreči z dovolj gibanja in primerno prehrano.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here