Fetalni alkoholni sindrom

Spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD) je skupno ime za različne negativne razvojne posledice pri otroku, ki je bil izpostavljen alkoholu pred rojstvom in vključujejo telesno, nevrološko in/ali duševno prizadetost. Tako imajo osebe s FASD zaradi zaustavljenega ali nepopolnega duševnega razvoja dejansko težave s kognitivnimi, govornimi, motoričnimi in socialnimi sposobnostmi, njihove razvojne, socialne in čustvene stopnje pa so ob enaki kronološki starosti v primerjavi z osebami brez FASD slabše.

Poznamo več različnih oblik fetalnih alkoholnih motenj, od blažjih, ki se pogosto odražajo kot vedenjske motnje, do najtežje oblike oziroma fetalnega alkoholnega sindroma, ki ga označujejo tri glavne značilnosti: zastoj rasti (pred in po rojstvu), značilne poteze obraza ter prizadetost osrednjega živčevja.

Osebe s FAS so manjše rasti (npr. imajo manjšo hrbtenico in glavo, rastejo počasneje), imajo manj razvite nekatere organe (npr. možgani so manjši, nekateri deli niso razviti; imajo prizadet sluh, vid, govor), imajo značilen videz obraza (majhen obseg glave in srednji del obraza, manjše očesne jamice, ploske ličnice, ortodontske nepravilnosti zobovja, tanjšo zgornjo ustnico, kratek nos, anomalijo uhljev ipd.). Zaradi manjših in nerazvitih možganov je pri osebi s FAS prisotna duševna manjrazvitost, ki jo spremlja pomanjkljiva sposobnost funkcioniranja v vsakdanjem življenju. Pogosto gre za osebe s posebnimi potrebami, ki niso sposobne samostojnega življenja, saj imajo težave z učenjem najpreprostejših stvari, motnje spomina in pozornosti ter govora, motnje učenja, težave s sledenjem navodil, težave z nadzorom svojega vedenja (so hiperaktivni, impulzivni, kljubovalni), kar posledično lahko vodi do zgodnejših prekinitev in opustitev šolanja, pa tudi drugih težav. Poleg tega lahko alkohol povzroča še prirojene napake na srcu, ledvične, jetrne in kostne okvare (zraščene kosti na zgornjih okončinah, prstih rok in nog ipd.), kar pomeni, da oseba potrebuje tudi doživljenjsko zdravstveno oskrbo zaradi zdravstvenih težav, saj so težave trajne in nepopravljive oz. neozdravljive.

Vse oblike FASD so doživljenjske, nepopravljive in trajne. Osebe s FAS potrebujejo doživljenjsko asistenco in pomoč ter kontinuirano zdravljenje in zdravstveno oskrbo, njihova pričakovana življenjska doba pa je pogosto krajša.

Posledice pitja alkohola med nosečnostjo: fetalni alkoholni sindrom (FAS)

 • prirojene napake in okvare možganov, srca, ledvic, jeter, kosti in druge zdravstvene težave;
 • duševna manjrazvitost zaradi manjših, delno razvitih možganov;
 • težave s sledenjem navodil in učenjem preprostih stvari;
 • motnje na področju spanja, pozornosti, spomina, učenja in govora;
 • motnje vedenja (impulzivnost, hiperaktivnost, kljubovalnost);
 • prizadet sluh, vid, govor;
 • druge zdravstvene težave (prirojene napake na srcu, ledvične, jetrne in kostne okvare);
 • značilen videz obraza;
 • prekinitev in opustitev šolanja;
 • nezmožnost samostojnega življenja;
 • dodatne psihične težave ali duševne motnje;
 • večje tveganje za odvisnost od alkohola in drugih drog;
 • večje tveganje za težave zaradi prekrškov in kaznivih dejanj.

Vse posledice in zaplete pri nosečnici, zarodku in otroku, ki so posledica alkohola, lahko enostavno preprečimo tako, da v času načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in med dojenjem ne pijemo alkohola. Že manjše količine popitega alkohola med nosečnostjo lahko povzročajo posledice pri otroku, verjetnost za poškodbe zarodka pa je večja ob pogostejšem pitju alkohola in ob pitju večjih količin alkohola ob eni priložnosti.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj