Fetalni alkoholni sindrom

0
1984
Dojenček
Dojenček

Pitje alkohola med nosečnostjo povzroči fetalni alkoholni sindrom. To je trajna motnja za katero je značilen videz obraza (majhen obseg glave, majhen srednji del obraza, tanjša zgornja ustnica, kratek nos, anomalija uhljev, ploske ličnice, manjše očesne jamice, ortodontske nepravilnosti zobovja), manjša je rast otroka in vpliva na velikost in razvoj možganov.

Prizadetost možganov se odraža kot: duševna manjrazvitost, motnje učenja, motnje pozornosti, hiperaktivnost, impulzivnost, motnje spomina in govora, kar posledično lahko vodi do nezmožnosti samostojnega življenja, prekinitve šolanja, impulzivnost, zlorabe alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, vpletenosti v prekrške in kazniva dejanja in s tem pogosta končanja v zaprtih ustanovah (zaporih, psihiatričnih bolnišnicah). Poleg tega lahko alkohol povzroča težave s sluhom ali z vidom, prirojene srčne napake, ledvične, jetrne in kostne okvare (zraščene kosti na zgornjih okončinah, prstih rok in nog, manjšo glavo, manjšo hrbtenico).

Otroka s tako motnjo je treba čim prej prepoznati in mu strokovno pomagati. Tako lahko pripomoremo h kvaliteti njegovega življenja. Pogosto gre za osebo s posebnimi potrebami, ki navadno ni sposobna samostojnega življenja in potrebuje zdravstveno oskrbo celo življenje.

Abstinenca od alkohola ves čas nosečnosti ter med dojenjem je najlepše darilo, ki ga mati lahko podari svojemu otroku.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here