Epiduralna da ali ne,1. del

Na kaj je treba paziti, ko razmišljate o epiduralni. Je epiduralna res nujno potrebna za vse? Preberite si izkušnjo iz prve roke in premislite.

0
942

Živjo, Alja tukaj, z vadbene klinike.

Bolj se bliža predvideni rok poroda, bolj se sprašujemo kako bomo zmogle vso to bolečino. Ta maraton poroda. V prvi nosečnosti sem razmišljala tako, da če že obstajajo določena sredstva medikalizacije, ki lahko preprečijo bolečino, zakaj bi sploh še kdo trpel. Ampak dejstva so malce drugačna. Treba je pretehtati pluse in minuse.

Zdaj, ko gledam nazaj, mislim, da ima epiduralna analgezija lahko več minusov kot plusov. Dobro je, da se jih vsaka ženska, ki premišljuje o tej metodi zaveda in se potem odloči. Na podlagi dejstev in znanja. Zdi se mi, da v določenih šolah za starše niso izpostavljena vsa možna tveganja, ki jih predstavlja epiduralna. Izpostavi se zgolj, da lahko porod traja dlje časa. Vendar, na hitro vam lahko povem iz svoje lastne izkušnje, kaj se je dogajalo meni in kaj se dogaja večini drugih žensk, ki vzamejo epiduralno. Ne pa vsem. Na koncu se boste morale odločiti same.

Prvi problem, ki nastane pri epiduralni.

Osebje vas mora bolj nadzorovati. Se pravi, s CTG-jem morajo bolj nadzorovati plod. Da srčni utrip in vse ostalo poteka ok. Med epiduralno ne vemo kaj se lahko zgodi v vašem telesu. Lahko vam drastično pade pritisk ali karkoli in potem to vpliva na sam plodek. Tako da je treba več spremljati porod. Več moraš biti priključen na same naprave, kar pomeni več ležanja oz. manj gibanja. Hkrati vam že takoj pripravijo kanilo v žilo in po tem kanilu dostikrat dovajajo hranilno tekočino, ker vam ne pustijo klasičnega načina hranjenja. Že iz teh dveh vidikov ste nekako bolj privezane na posteljo, kot sem bila tudi sama.

Preveč statičen porod

Negibanje in ležanje na hrbtu lahko zelo vplivata na potek poroda. Otroček se lahko ne spušča, se težje spušča ali pa da se dlje časa spušča. Prav tako lahko ležanje na hrbtu pri otročku vzbudi posteriorno lego. To pomeni njegov hrbet proti vašemu hrbtu, kar je veliko težji porod kot če je hrbet obrnjen navzven. Tudi to je dostikrat tipično za epiduralno.

Največja pomanjkljivost, ki bi jo osebno izpostavila pri epiduralni, je ta kaskada dogodkov, ki se potem dogajajo. Porod se upočasni. To je dejstvo, ki vam ga povedo tudi v šoli za starše. Verjetno, ker dobro ne čutite popadkov oz. jih verjetno sploh ne čutute. Jaz jih nisem nič več čutila. Ne čutite medenice, ne čutite nog, ničesar ne čutite. Ne veste, ne znate kdaj in kako pritiskate. Se pravi, porod se upočasni. In ker se upočasni, dobite umetne popadke. Potem ste res že čisto privezani na posteljo. Minus umetnih popadkov je da so močnejši od naravnih. To je ena stvar, druga stvar pa je, da prekinejo ta naravni krog oksitocina. Kar vam bom še razložila.

Umetni popadki

Prvi problem je ta, da so popadki močnejši in intenzivnejši od naravnih popadkov. Med enim popadkom in drugim je večkrat premalo časa, da bi si mama in otroček opomogla. Vemo da med samimi popadki otroček ne dobiva kisika in hrane. In če so ti popadki predolgi in prepogosti lahko pride do fetalnega distresa. To pomeni, da je potrebno hitro urgirati, kar velikokrat pomeni kar carski rez.

Po drugi strani pa, kot sem prej že omenila, so umetni popadki v bistvu oksitocin. Oksitocin je naravni hormon, vendar se z njim prekine naravni krogotok v našem telesu. In sicer se prekine, ker ne čutimo več bolečine kot bi jo morali. In ker ne čutimo bolečine, te signali ne prihajajo nazaj v možgane oz. do hipofize in ne izločajo novih hormonov oksitocina. Ta naravni krog se prekine. To seveda potem upočasni porod. Hkrati pa ta prekinitev oksitocina vpliva tudi po porodu na samo dojenje.

Carski rez

Tudi v primeru, da ne pride do carskega reza in pride do faze, ko mamica dejansko stiska sama, obstaja velika verjetnost, da se bo raztrgala oz. da bo prišlo do epiziotomije. To pomeni, da se v naprej prereže presredek. Namreč, treba je občutiti in se zavedati na kakšen način pritiskamo, da ne pritisnemo preveč. Da se nam tudi osebje, po domače povedano, ne vrže na trebuh, čemur se reče pritisk na fundus. To povzroči tako velik pritisk na presredek in mišice medeničnega dna, da lahko tam pride do poškodb. Se pravi, obstaja tudi ta nevarnost.

Po raziskavah 19% žensk, ki vzame epiduralno utrpi samo vročino med porodom. Kar je seveda spet neugodno za sam porod. Med samim vbodom igle, ko se epiduralna aplicira, lahko pride do poškodbe dure. Dura je ovojnica hrbtenjače, katero se predre da se injicira to tekočino v spinalno tekočino. Če se poškoduje dura, imamo lahko težave na nivoju celega telesa. To bi vam znal dobro razložiti kakšen visceralni manualni terapevt. Po drugi strani se lahko določen del te spinalne tekočine izlije, kar vam lahko povzroči bodisi glavobole, bodisi bolečine v križu, hrbtu. Lahko kratkotrajne narave, lahko pa tudi dolgotrajnejše. Da ne govorimo o kakšnih hujših poškodbah hrbtenjače.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here