Epiduralna 2. del oz. kako se spopadati s porodno bolečino

0
353

Največja nevarnost epiduralne je seveda carski rez. To kar se je zgodilo tudi meni. Zelo zoprno ne samo iz vidika samega carskega reza, ampak tudi samega dojenja potem. Meni osebno so poleg epiduralne dali tudi splošno anastezijo, česar še danes ne razumem dobro zakaj. To me je res tako omamilo, da sem bila praktično dva dni nesposobna skrbeti za svojega lastnega otroka. V ljubljanski porodnišnici se niti niso kaj dosti trudili, da bi mi ga sploh pripeljali. Enkrat na dan so ga na hitro pripeljali in nato odpeljali. To res ni dober začetek življenja za tako malo bitje. Da samo leži v svoji porodniški posteljici, da verjetno dobiva dudo, flaško, da nima bližine mame in dojke. Še dobro, da sva potem vseeno nekako vzpostavila dojenje, vendar je bilo veliko težje.

Vzrok carskega reza, je bil epiduralna?

Zdaj se 100% ne ve ali je bila za to kriva epiduralna, ali je bila sama lega otročka, ki je bila pri meni vztrajna, vzdolžna. Sicer z glavico navzgol in hrbtom naprej, kar bi kdo rekel idelano, vandar ni tako idealno za vaginalni porod. Čeprav, če ne bi vzela epiduralne, bi se gibala in ne bi imela umetnih popadkov. Otroček bi se lahko obrnil in bi šlo vse lepo po naravni poti. Tega nihče ne more več ugotoviti za nazaj. Tudi oblika medenice vpliva. Jaz imam androidni tip medenice, ki je ožji in tudi to lahko delno vpliva. Vendar je medenica zelo prilagodljiva in se zelo širi v svojih sklepih. Tako da to ne bi bil problem.

Sedaj pri drugem porodu se tako ali tako odsvetuje, sploh po carskem rezu, da se vzame epiduralno. Kajti v tem primeru ni možno čutiti, če bi slučajno prišlo do rupture maternice. Ta bolečina, ki je lahko usodna za mamo in otroka, bi se lahko zamaskirala.

Porodna bolečina

Treba je razmišljati zakaj porodna bolečina sploh obstaja. Zakaj si je narava tako zamislila. Za vse te stvari, ki so naravne, je nek razlog, da so takšne. Tudi za sam porod je temu tako. Ne smemo bežati od bolečine, bežati od poroda in da se samo zadrogiramo in se prepustimo, da nam samo vzamejo tega otroka ven. Nič ne obsojam tiste, ki se bodo tako odločile, tudi sama sem prvič tako naredila. Tako da mi je popolnoma jasno kako razmišlja takšna ženska. Vendar zdaj sama razmišljam drugače. Mislim, da ima porodna bolečina tudi svoj namen. Mislim, da jo moramo poslušati, da jo moramo razumeti, sprejeti kot neko nadnaravno silo, ki nam pomaga spraviti tega otročka na svet. In hkrati roditi tudi samo mamo. Rojstvo mame in rojstvo ljubezni. Moramo se prepustiti tej bolečini in jo sprejeti kot nekaj dobrega. To ni bolečina nečesa slabega, ampak nečesa dobrega.

Kako se soočiti z bolečino

Moramo najti načine, za kar se je seveda treba prej pripravljati, kako v možganih preusmerimo pozornost drugam. In z neko drugo aktivostjo probamo izenačiti to energijo, to aktivnost. Obstajajo hipno metode, vizualizacije, jaz prisegam na dihanje. Dihanje je v vsakem primeru ključnega pomena. V mislih imam dihanje z verbalizacijo, pripomočke, kot so žogice za stiskanje in masažo, partner, dula, mogoče še dodatno najeta lastna babica. Morda porod doma, v vodi, prijetna atmosfera, glasba, aroma, recimo aroma sivke, zatemnjene uči. Ne študentov v prostoru oz. tujih oseb. Mogoče akumpuktra, res veliko tega obstaja. Seveda porodni položaji.

Vsi ti dejavniki, če jih prej naštudiramo in smo pripravljeni, potem uporabimo smo tisto kar nam paše in kar rabimo. Potem se lahko na ustrezen in naraven način soočimo s to bolečino. Tako kot se tudi živali, tako kot so se ženske, ko še niso rojevale v porodnišnici. Mislim, da ženska s tem doživi neko preobrazbo, neko osebno zadovoljstvo in pride na nek popolnoma drug nivo zavedanja in ženskosti. Veliko žensk noče biti prikrajšanih za to izkušnjo in doživljajo to kot res travmatično izkušno, carski rez ali medikaliziran porod. Kar sem sama doživljala drugače, in sicer, da je carski rez rešil življenje meni in mojemu otroku. Še sreča, da sem tako razmišljala, da nisem zapadla v kakšno poporodno depresijo. Kar ni nič nenavadnega, veliko žensk tudi pade v poporodno depresijo.

Roditi na naraven način

Zdaj razmišljam drugače. Želim roditi na naraven način in želim s tem dati tudi otroku najboljše pogoje za življenju. Želim mu dati svojo vaginalno floro za njegovo črevesno floro. Želim da popkovina čim dlje utripa, da bo dobil to svojo kri iz placente nazaj v svoje telo. Vse te stvari, ki pri carskem rezu niso mogoče. Tako, da je veliko koristnih vidikov za dojenčka o katerih niti ne razmišljamo oz. ne poznamo.

Se pa apsolutno strinjam, da v izrednih primerih, ko ženska ne more več, je lahko tudi epiduralna koristna v tisti zadnji fazi, ko ženska sama ne more premostiti ovire. Vsekakor se ne bom opredelila za 100% ne proti epiduralni, puščam odprte možnosti. Važno je, da se informiramo in da se pripravimo še na druge načine, kako upravljati z porodno bolečino oz. s to intenzivnostjo popadkov, ki se bodo porajali.

Malce v razmislek pa srečen porod.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here