Tretjina dvojčkov je enojajčnih, dve tretjini pa dvojajčnih

0
12353
Dvojčka
Dvojčka

Lahko se odcepita dve jajčeci iz enega jajčnika ali pa iz vsakega jajčnika po eno.

Okoli tretjina dvojčkov je enojajčnih – monozigotov, dve tretjini pa dvojajčnih – dizigotov. Enojajčna dvojčka se razvijeta, če se jajčece oplodi z eno samo semenčico, tako kot pri normalnem spočetju. Oplojeno jajčece se nato razcepi na dva dela in nastaneta dva ločena zarodka. Če se razcepi na tri dele, se rodijo trojčki in tako naprej.

Enojajčna dvojčka si lahko delita posteljico in amnijsko ovojnico ali tudi ne. Vedno ima vsak zarodek svojo popkovino. Tako rojena otroka bosta imela identičen genski zapis in enak spol. Imela bosta enake lase, enako barvo oči, krvno skupino itn.

Dvojajčna dvojčka – izraz je tudi bratska dvojčka – nastaneta, ko se med ovulacijo iz jajčnika odcepi več kot eno jajčece. Lahko se odcepita dve jajčeci iz enega jajčnika ali pa iz vsakega jajčnika po eno. Vsako jajčece oplodi druga semenčica, zato sta spočeta zarodka gensko različna. Lahko sta istega spola, ali fantek in deklica, ki si bosta na videz tako podobna, kot sta si katerikoli brat in sestra.

Pri trojčkih, četverčkih in višjih večplodnih nosečnostih so možne vse kombinacije enojajčnih in dvojajčnih zarodkov. Oplojena so lahko na primer tri jajčeca – ali štiri ali več -, pri čemer nastanejo dvojajčni trojčki, četverčki … Lahko se eno jajčece razcepi v dva enojajčna dvojčka, drugo oplojeno jajčece pa prispeva k številki tri, zaradi česar je ženska noseča z enojajčnima dvojčkoma in enim dvojajčnim zarodkom. Mogoče je, da se eno jajčece razcepi na tri dele in dobimo enojajčne trojčke.

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj