Enobesedni stavki

0
510
Govor.
Govor.

Iz otrokovega sprva nerazumljivega čebljanja se proti koncu drugega leta izoblikujejo prve besede, ponavadi mama ali tata, česar so starši seveda še posebej veseli. Starši otroku navadno pomagajo tako, da mu nenehno govorijo besede za posamezne predmete in ga popravljajo, če mu ne uspe pravilni izgovor.

Sčasoma postaja tudi otrokova izgovorjava vedno jasnejša in razumljivejša, pri čemer ga pohvala in pozitivni odzivi staršev še dodatno spodbujajo. Tistih nekaj besed, ki jih otrok v tem razvojnem obdobju obvlada, uporablja v veliko različnih pomenih, tako da odrasli pogosto le s težavo ali šele v povezavi z okoliščinami ugotovijo, kaj otrok pravzaprav misli. Beseda mama lahko pomeni, da bi otrok mamo rad videl, da ji hoče nekaj dati, da je lačen ali da bi rad imel določen predmet. Ena sama beseda izraža toliko kot pri odraslih celoten stavek.

V tem obdobju opazimo tudi, da imajo besede sprva zelo širok pomen. Tako otroci z besedico »vau« pogosto označujejo ne le psa, temveč vsa štirinožna bitja. Šele postopoma se naučijo omejiti pomen kakšne besede na tak obseg, kot ga pojmujejo odrasli. Starši in druge osebe, ki preživijo veliko časa z otrokom, se sčasoma naučijo prepoznavati pomen posameznih besed in zato velikokrat razumejo tudi takšne, ki bi bile tujcu povsem nerazumljive.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here