Dve – do triletniki pri igri z dojenčkom

0
852
Brata.
Brata.

Dojenčki imajo na voljo nekaj komunikacijskih znakov, na katere se morajo odrasli odzvati, s čimer pozitivno vplivajo na njihovo odraščanje. Odrasli praviloma zaznajo otrokova znamenja in se nanje primerno odzovejo. S takšnim ravnanjem ga skrbno ter postopoma usmerjajo na višjo razvojno stopnjo. Zelo majhni otroci se še ne znajo odzivati na dojenčkove želje in potrebe, vendar že kmalu dobijo tudi te sposobnosti.

Dveletniki in triletniki so že prav tako očarani nad dojenčki kot odrasli; velike zvedave oči in zavihan nosek torej že začenjajo delovati. Triletniki kažejo tudi druge poteze intuitivnega starševskega vedenja. Kadar govorijo z dojenčki, uporabljajo njihov jezik, izkazujejo jim skrb in zaščitniško vedenje, prav tako pa se ne morejo zadržati, da se dojenčka ne bi dotaknili in ga vzeli v naročje. V evoluciji so se torej izoblikovali dovolj močni vzorci, ki tudi otrokom omogočajo, da znajo poskrbeti za dojenčke. V mnogih družbah in kulturah je tako še danes.

 

Starejši bratci in sestrice so poleg staršev za dojenčka zelo pomembni.

brat_sestra1

Čeprav ima vse manj otrok priložnost, da bi si pridobili izkušnje z bratci in sestricami, pa se zanimanja in sposobnosti, kot kaže, (še) niso izgubili. Če starejši otroci nimajo dovolj jasno izoblikovane podobe o sebi in če gledajo na bratca kot na tekmeca, ki mu bo odtegnil pozornost staršev, se bodo včasih začeli obnašati kot dojenčki. S tem hočejo staršem povedati, da se ne čutijo dovolj upoštevane in ljubljene in da so v konkurenci z malim dojenčkom doživeli poraz. V veliko družinah se zato očetje več igrajo s starejšimi otroki in poskušajo tako spet vzpostaviti družinsko ravnovesje.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj