Kako pravilno držimo dojenčka

0
6236
Držanje otroka.
Držanje otroka.

Kako držimo dojenčka? 

  • Z eno roko (desna dlan), otroka podpiramo pod zadnjico in hkrati z isto roko držimo med nogami za otrokovo levo nogico; otrok je medtem z desnim bokom naslonjen na nas.
  • Nogico rahlo potegnemo in zasukamo navzgor, da so nogice pokrčene in hkrati hrbet podaljšan. S svojo levo roko otroku nudimo oporo za glavo in trup. S komolcem nudimo oporo za glavo, ne vrat, temveč najširši del glave, zato je komolec dvignjen in ni stisnjen ob telo.
  • Dlan leve roke pa položimo na otrokovo telo, kam točno, pa je odvisno od velikosti otroka. Če je še zelo majhen, lahko dlan počiva na kolenu ali stegnu, pri večjih otrocih pa višje na telesu.
  • Obe rokici morata biti obrnjeni naprej in nad našo levo roko, ker s svojimi rokami ne smemo ovirati gibanja rok. V takem položaju lahko spreminjamo naklon držanja, in če je otrok še zelo majhen, je položaj bolj ležeč.

Ko je otrok starejši in boljše nadzoruje glavo, pa ga lahko držimo pokončneje. V enakem položaju ga držimo tudi z drugo roko, le da zamenjamo smer in roki.

Otroka lahko držimo v naročju tudi v bočnem položaju (leže).

  • Svojo levo roko, med otrokovimi nogami, položimo na njegov desni bok in delno na trebušček.
  • Svojo desno roko, pod glavo in pod desno ramo otroka, položimo na svojo levo roko, torej je naša leva roka pod našo desno roko.
  • Otroka z obema rokama pritisnemo nase, saj se tako počuti stabilnejšega in tudi mi tako lažje prenašamo težo otroka.
  • Obe otrokovi roki naj bosta obrnjeni naprej, otrokova desna roka ne sme biti pod, ampak nad našo desno roko.

Ko je otrok v opisanem položaju, pa moramo biti pozorni, kako držimo svoje roke in komolce. Naši komolci ne smejo biti stisnjeni ob telo, temveč jih moramo potisniti naprej toliko, da je otrok v ravni liniji, da mu glava ne visi nazaj.

Ko otrok glavo dovolj nadzoruje, ga lahko nosimo tudi v pokončnejšem položaju.

  • Z desno ali levo roko podpremo otroka pod ritko, tako da nam sedi na dlani in je s hrbtom naslonjen na nas. Če sedi na levi dlani, ga s prsti leve roke primemo za kolk desne noge in nogico rahlo »zvrnemo« navzgor, da je kot v kolku vsaj 90°.
  • Svojo drugo roko položimo na otrokov trup oziroma trebušček, da mu nudimo oporo za trup.

Pomembno je, da naša roka pod otrokovo ritko res nudi čvrsto podporno ploskev, od katere se otrok lažje vzravna.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj