Drug spol, kot ste si želeli

0
2008
Fantek ali punčka?
Fantek ali punčka?
Dojenček
Dojenček

Pred porodom ste najbrž imeli v glavi neko podobo – kakšen bo vaš dojenček. Morda je bila ta slika realna, morda pa idealizirana. Če je šlo za idealizirano podobo in se potem z realnostjo ni čisto ujemala, vas je to morda navdalo z občutki krivde, ker se malega niste mogli tako veseliti, kot ste pričakovali. Morda ste imeli v glavi sijajno punčko, ki ste jo kar videli v lepi oblekici in z dvema nagajivima čopkoma, rodil pa se vam je nemiren fantek, nad katerim so vsi, razen vas, navdušeni. Sram vas je vaših občutij, potiskate jih v podzavest, tlijo pa še vedno. Navadno so take iluzije povezane s predvidevanjem, kaj naj bi posamezni spol prinesel. Zavedate se, da imate srečo, da je otroček zdrav, vas pa vseeno nekaj gloda.

Najboljše je, da se s svojimi občutki soočite in se o njih pogovorite s svojim partnerjem ali katerokoli drugo bližnjo osebo – z nekom, ki vas bo razumel, ki vas ne bo obsojal in ki vam lahko odzrcali realno sliko, zaradi katere boste hitreje sprejeli dejstva. Tudi pozneje se v življenju z malim dojenčkom vzhičenost lahko meša z obupom. Dobro je da veste, da je vse to popolnoma normalno in da niste slabi starši, če ne morete štiriindvajset ur na dan čutiti zgolj neizmernega zadovoljstva.

Mladi starši morate vedeti, da je naravno tako eno kot drugo; vse to nič ne govori o kakovosti vaše starševske ljubezni, pač pa le o tem, da ste normalni ljudje. Da pa bodo srečna in prijetna obdobja prevladovala, morate starši poskrbeti tudi zase. Zelo pogosto imajo mlade mame občutek, da se o teh temah ne morejo pogovarjati z nikomer in da bi se počutile slabo, če bi komu priznale svojo negotovost. Včasih se jim tudi zdi, da jih nihče ne more razumeti. Ko bi le vedele, koliko se jih počutijo podobno, a jih je veliko večino sram govoriti o tem. Morda se tudi vam dogaja, da bi dali ne vem kaj, če bi lahko dojenčka za kratek čas oddali v varstvo, da bi lahko globoko zadihali. Včasih ga zasipavate s poljubi, srce vam kar kipi od neznanske ljubezni, počutite se neskončno srečne, včasih pa ne morete zadržati nestrpnosti, ko se vam podirajo stvari, ki ste jih načrtovali, ker si je dojenček za ta dan izbral popolnoma drugačen scenarij. Negativni občutki se intenzivirajo do občutja (na srečo začasnega) obupa, ko ne vidite več poti, ko se sprašujete, ali se bo življenje sploh kdaj vrnilo v stare tirnice. Bo se, brez skrbi, morda ne ravno v stare, ampak v dovolj udobne tirnice.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here