Driska je lahko nevarna za dojenčke in majhne otroke

0
2107
203302_8666

Če dojenček ali otrok zaradi driske izgubi preveč tekočine, je v resni nevarnosti. Driska je lahko zelo nevarna, ki se pogosto podcenjuje. Za odrasle je lahko samo nadležna, za dojenčke in majhne otroke pa je resna nevarnost za zdravje, zato je potrebno takojšnje zdravljenje. Če otrok izgubi več kot 5 % teže (pri 8 kg težkem dojenčku je to 400 g), je lahko to že smrtno nevarno.

Utrujenost in apatija sta opozorilna znaka, ki nakazujeta, da je driska postala nevarna.203302_8666

Če je blato redko in vodeno več kot šest ur, je otrok utrujen ali ima motnje zavesti, vročino in bruha ter če je izločanje seča nizko, pojdite k zdravniku. Izguba vode in elektrolitov se kaže v apatiji ter lahko sčasoma privede do kome. Visok vnos tekočine, prilagojen potrebam vsakega otroka in hitro končanje driske so bistvenega pomena za življenje.

Najboljši recept pri driski je visok vnos tekočine (čaj, mineralna voda ali razredčen sok). Še posebej pri mlajših otrocih je treba telesne elektrolite – vključno z natrijem, kalijem, kalcijem in magnezijem – nadomestiti s posebno raztopino iz lekarne. Strokovnjaki priporočajo tudi mlečnokislinske bakterije (laktobacile).

Vir: Kinder

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here