Dremež

Dremež je kratko časovno obdobje pozno dopoldne ali v popoldanskih urah, ko malček vključi spalni način. Malčki, ki to počnejo, so bolj čuječi, pozorni in prilagodljivi. Večina malčkov kmalu ne potrebuje več toliko dremeža kot prej.


Dvanajst do dvajset mesecev

Večina malčkov v obdobju šestnajstih do dvajsetih mesecev izpusti dopoldanski dremež in nekoliko podaljša popoldanskega. Struktura in učinkovito uveljavljanje meja staršev postanejo bolj pomembne, ko malček zapusti zibko in poveča gibalne sposobnosti. V tem času dosežeta vrhunec tudi domišljija in tesnoba ob ločitvi, kar lahko vodi v spalne strahove.

Enaindvajset do trideset mesecev

V starosti enaindvajset mesecev 88 odstotkov malčkov drema samo enkrat na dan. Povečana samostojnost in želja po avtonomiji vodi v upiranje dremanju, vendar ni dobro, da s spalnega urnika dremež povsem odstranite, ker se bo malček čez dan preveč utrudil in bo postal razdražljiv, siten in celo agresiven.

Tri do štiri leta

Velika večina triletnikov še vedno drema šestkrat na teden, v četrtem letu pa se število počasi zmanjšuje. Včasih malčki zgodaj popoldne ne vključijo več spalnega načina. Vseeno imejte vsak dan na urniku čas, ko izključite televizor in utišate telefon ter zatemnite luči. Malček bo včasih zaspal, zlasti ko to najbolj potrebuje. Čas za nočno spanje naj bo prožnejši in naj se vsakodnevno prilagaja, odvisno od tega, ali je malček spal čez dan ali ne.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj