Dražeč kašelj, smrčanje in hrkanje pri otroku

0
7862

Dražeč kašelj, smrčanje ali hrkanje so znaki, ki imajo različen pomen. Lahko gre za znake akutnih infekcij, fiziološke vzroke ali pojav kroničnih bolezni.

Po besedah Marka Kačarja, dr. med., nenehno jemanje sirupov za blažitev kašlja lahko privede do kroničnega kašlja, saj bo otrok vsakič, ko mu boste sirup odtegnili, pričel kašljati.

Otrok, ki se ponoči prebudi z dražečim kašljem, lahko preboleva akutno virusno ali bakterijsko infekcijo. Njegov simptom je treba vzeti v kontekstu ostalih znakov: ali ima ob tem tudi vročino ali gre za izrazito dolgotrajen kašelj, ki se ga ne da pomiriti, ali samo za pokašljevanje, ki traja nekaj sekund, in potem spet normalno zaspi.

Nočni kašelj je kot znak astme značilen zlasti za bolnike, ki so alergični na pršice. Postelja je veliko skrivališče pršic in ko se otrok uleže vanjo, je v zraku polno aerosoliziranih iztrebkov. Zrak, ki ga otrok vdihuje, tako poslabša njegovo astmo.

Otroka je treba spremljati. Če gre za kronično bolezen, je primerno, da se odpravite k zdravniku. Če otrok pokašljuje že 3 tedne ali mesec dni, je čas, da se oglasite pri specialistu pediatru.

Sirupi za blažitev kašlja so lahko »mešan žegen«. Če je kašelj popolnoma neproduktiven (suh), otroku lahko nekaj časa dajete sirup za blaženje kašlja. Nenehno jemanje pa lahko vodi do tega, da kašelj postane kroničen, saj bo otrok vsakič, ko mu boste odtegnili sirup, pričel kašljati. Uporaba pri produktivnem (mokrem) kašlju pa vse skupaj še poslabša ter vodi v pljučnico in bakterijsko infekcijo. Izmeček, ki ga proizvajajo pljuča, je treba izpljuniti, sicer v njem nastanejo bakterije.

Načeloma ni škodljivo, če otrok izmeček poje. Pomembno je, da ga spravi do požiralnika in potem pogoltne. Načeloma sicer priporočamo, da otrok izmeček izpljune. Po možnosti spremljajte, kakšne barve je izmeček, saj se iz njegove barve lahko veliko naučite o otrokovi bolezni. Če je izmeček zelen, gre najverjetneje za bakterijsko okužbo. Treba je tudi razločiti, ali gre za izloček iz nosu ali nižjih dihal.

Pri kroničnem nočnem smrčanju je treba vedno pomisliti na strukturo. Največkrat je posledica povečane žrelnice ali mandljev. V tem primeru je primernejši obisk otorinolaringologa. Če je otrok prekomerno hranjen, je smrčanje lahko posledica tolšče, ki pritiska na dihala. V tem primeru je primernejši posvet s pediatrom o metodah prilagajanja vnosa kalorij.

Hrkanje je lahko samo simptom tega, da otrok izloček, namesto da bi ga izločil preko nosu, golta in če mu zahaja v dihala, izhrka. Znak, da gre za to, je, da se otrok zelo pogosto usekuje in če potem ne hrka več, je to najverjetneje vzrok. Seveda pa je treba preveriti tudi, ali gre za kronično zadevo, ki je posledica alergije, zato se priporoča obisk alergologa. Če gre za prehodno zadevo, pa je priporočeno redno izpiranje, ki prepreči komplikacije, kot sta sinusitis in bakterijska okužba.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj