Doživljanje v nosečnosti

0
4078
Nosečnost
Nosečnost

Nosečnost in rojstvo otroka predstavljata pomembno življenjsko prelomnico. Ženske v nosečnosti doživljajo mešane občutke, na eni strani srečo, veselo pričakovanje in ljubezen, na drugi pa dvome, tesnobo, krivdo, zato je pomembno, da lahko izrazite svoja občutja in jih delite z drugimi. Pomembno je, da imate ob sebi nekoga, ki mu zaupate, ki vas bo poslušal, vas razumel in vas podpiral:

Dr. Zalka Drglin, raziskovalka na Centru za proučevanje in razvoj zdravja, Nacionalni inštitut za javno zdravje opisuje, kaj lahko pričakujete, ko »pričakujete«:

Spoznanje, da ste noseči, je povezano z močnimi, tudi nasprotujočimi si občutki glede materinstva: s prekipevajočim veseljem in pa skrbmi, ali boste zmogli biti dobra mama, s strahom pred izgubo same sebe, z vprašanji glede poklicne poti in o spremembah v svojem življenju. Skušajte vzpostavljati ravnovesje med različnimi obveznostmi, povezanimi s študijem, poklicnim delom, družino in gospodinjskim delom ter druženjem, rekreacijo, sprostitvijo in počitkom v skladu s svojimi potrebami in željami. Ljubezen do malega bitja nekatere čutijo že od vsega začetka, druge kasneje; nekatere vzljubijo svojega otroka v obdobju po rojstvu.

Bodoči materi je v veliko podporo, če bodoči oče novico o nosečnosti sprejme z navdušenjem. Tudi njegovi občutki glede očetovske vloge so lahko zelo raznovrstni. V prehodu v novo obdobje so dobrodošli poglobljeni pogovori in bližina. Nekateri pari počakajo določen čas, preden delijo novico z drugimi.

Nosečnica, obdana z ljubečimi bližnjimi, lažje vzpostavlja stik s svojim notranjim svetom, tudi z razvijajočim se otrokom, in razvija tako imenovano »notranje materinstvo«. Krepite svojo socialno mrežo. Negujte stike z družino in prijatelji ter preživljajte čas z njimi.

K povečani čustvenosti oziroma občutljivosti, ki jo doživljajo nekatere nosečnice, prispevajo hormonske spremembe, pa tudi dejstvo, da se nahajate v obdobju pomembnega življenjskega prehoda. Razdražljivost, jokavost, hitra jeza so morda pogostejši kot prej. Če se pojavi dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih ste prej uživali, in traja dva tedna ali več, pri tem pa s težavo poskrbite za vsakodnevna opravila, gre morda za depresijo (več na www.nijz.si/sl/depresija-v-nosecnosti-in-po-porodu).

Nosečnost je povezana z velikimi telesnimi spremembami. Nekatere nosečnice se počutijo privlačnejše in izpolnjene, druge so zaskrbljene zaradi oblin. Pomislite, kako ste lahko ponosni in hvaležni: vaše telo omogoča rast in razvoj otroka.

Nekatere ženske v nosečnosti še posebej uživajo in čutijo moč, ki je prej niso poznale. V začetku nosečnosti je sicer pogosta utrujenost in potreba po počitku se poveča. Proti sredini nosečnosti so nosečnice bolj polne energije. Marsikatera ženska pove, da je bilo to najlepše obdobje v življenju.

Nekatere nosečnice drugače doživljajo spolnost kot prej in govorijo o večji intenzivnosti občutij. Nosečnost lahko okrepi poželenje ali pa je spolnost zaradi strahov, tesnobe ali specifičnih razlogov potisnjena v ozadje. S partnerjem se pogovarjajta o svojih pričakovanjih in doživljanju, negujta odnos.

Za dobro in zdravo nosečnost, porod in materinstvo boste pridobivali nove informacije ter spretnosti. Smiselno je primerno načrtovati življenje v nosečnosti in po rojstvu otroka, da bi uskladili skrb za otroka in zase, partnersko in družinsko življenje ter druge vidike, ki so vam/a pomembni.

Nosečnice so včasih v skrbeh za svoje zdravje ali zdravje otroka. Posvetujete se z ginekologom in/ali babico. Povejte, kaj vas skrbi, sprašujte o tem, kaj lahko pričakujete in kaj lahko storite za dobro zdravje. Če so skrbi neutemeljene, vas bodo odgovori zdravstvenih strokovnjakov pomirili. Ob zdravstvenih tegobah, kot so na primer nosečniška slabost, težave z zgago ali bolečine v križu, vam bodo svetovali, kako omiliti težave ali predlagali ustrezno zdravljenje.

Še posebej v drugi polovici nosečnosti se lahko pojavi ali okrepi strah pred porodom. Razlogi za strah so različni: lahko gre za strah pred porodno bolečino, določenimi postopki in posegi med porodom, strah za lastno ali otrokovo zdravje in življenje. Koristijo informacije in podpora ter učenje iz premišljenih izkušenj drugih. Kadar je strah pred porodom zelo močan (imenujemo ga tokofobija), poiščite psihoterapevtsko pomoč.

PRIPRAVE NA POROD
Udeležite se Priprav na porod in starševstvo v svojem zdravstvenem domu (Šola za bodoče starše). Gradiva o nosečnosti, porodu in prvem letu otrokovega življenja, ki so jih pripravili različni strokovnjaki, so na voljo na www.zdaj.net. Obiščete lahko tudi priprave na porod, ki jih pripravljajo babice, doule, psihologi, psihoterapevti, nevladne organizacije.

Ko se približuje čas poroda, boste morda začutili potrebo po »gnezdenju«: bodoča mama si želi kar najbolje pripraviti okolje za novorojenčka. Nikar se ne utrujajte čez mero, ne dvigujte težkih predmetov, varujte se nevarnih kemikalij pri čiščenju ali prenovi stanovanja. Predvsem pa: uživajte v pripravah na novo življenje.

dr. Zalka Drglin

dr. Zalka Drglin

http://www.nijz.si/

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj