Doživljanje v nosečnosti

0
2756
Nosečnost
Nosečnost

Nosečnost in rojstvo otroka predstavljata pomembno življenjsko prelomnico. Ženske v nosečnosti doživljajo mešane občutke, na eni strani srečo, veselo pričakovanje in ljubezen, na drugi pa dvome, tesnobo, krivdo, zato je pomembno, da lahko izrazite svoja občutja in jih delite z drugimi. Pomembno je, da imate ob sebi nekoga, ki mu zaupate, ki vas bo poslušal, vas razumel in vas podpiral:

Dr. Zalka Drglin, raziskovalka na Centru za proučevanje in razvoj zdravja, Nacionalni inštitut za javno zdravje opisuje, kaj lahko pričakujete, ko »pričakujete«:

 • Spoznanje, da ste noseči, je povezano z močnimi občutki: morda prekipevate od sreče ali pa dvomite vase, ste polni veselja ali pa strahu, odvisno tudi od tega, ali je bila nosečnost načrtovana ali vas je presenetila. Pomembno je, kako novico sprejme bodoči oče. Včasih je smiselno, da si vzamete čas, preden delite novico z drugimi.
 • Nič nenavadnega ni, če se srečujete z nasprotujočimi si občutki glede materinstva, s skrbmi, ali boste zmogli biti dobra mama, s strahom pred izgubo same sebe, z vprašanji glede poklicne poti, z vprašanji o spremembah v svojem življenju. Nekaj časa se boste privajali na novo stanje. Dobro skrbite zase. Skušajte vzpostavljati ravnovesje med različnimi obveznostmi, povezanih s študijem, poklicnim delom, družino in gospodinjskim delom ter svojimi potrebami in željami.
 • Nosečnica, obdana z bližnjimi, v ljubečem krogu lažje vzpostavlja stik s svojim notranjim svetom, tudi z razvijajočim se otrokom in razvija tako imenovano »notranje materinstvo«. Krepite svojo socialno mrežo. Negujte stike z družino in prijatelji ter preživljajte čas z njimi. To še posebej velja, če ste se odločili za samostojno starševstvo ali ste v nosečnosti nenadejano ostali brez partnerja.
 • K povečani čustvenosti oziroma občutljivosti, ki jo doživljajo nekatere nosečnice, prispevajo hormonske spremembe, pa tudi dejstvo, da se nahajate v obdobju pomembnega življenjskega prehoda. Razdražljivost, jokavost, hitra jeza so morda pogostejši kot prej. Če pa se pojavijo dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih ste prej uživali, in trajajo dva tedna ali več, pri tem pa s težavo poskrbite za vsakodnevna opravila, gre morda za depresijo.

Več o depresiji v obporodnem obdobju najdete na: www.BabyBook.si in www.nijz.si/sl/depresija-v-nosecnosti-in-po-porodu.

 • Nosečnost je povezana z velikimi telesnimi spremembami, nekatere se počutijo privlačnejše in izpolnjene, druge so zaskrbljene zaradi oblin; skušajte se usmeriti v uživanje v svoji novi podobi. Lahko ste ponosni: vaše telo omogoča rast in razvoj otroka.
 • Nekatere ženske v nosečnosti še posebej uživajo in čutijo moč, ki je prej niso poznale. V začetku nosečnosti je sicer pogosta utrujenost in potreba po počitku se poveča. Proti sredini nosečnosti so nosečnice bolj polne energije. Marsikatera ženska pove, da bilo to najlepše obdobje v življenju.
 • Nekatere nosečnice drugače doživljajo spolnost kot prej in govorijo o večji intenzivnosti občutij. Nosečnost lahko okrepi poželenje ali pa je spolnost zaradi strahov, tesnobe ali specifičnih razlogov potisnjena v ozadje. S partnerjem se pogovarjajta o svojih pričakovanjih in doživljanju.
 • Za dobro in zdravo nosečnost, porod in materinstvo boste pridobivali nove informacije ter spretnosti. Smiselno je primerno načrtovati življenje v nosečnosti in po rojstvu otroka, da bi uskladili skrb zase in za otroka, partnersko in družinsko življenje ter druga življenjska področja.
 • Nosečnice so včasih v skrbeh za svoje zdravje ali zdravje otroka. O svojih skrbeh se posvetujete z ginekologom in/ali babico. Povejte, kaj vas skrbi, sprašujte o tem, kaj lahko pričakujete in kaj lahko storite za dobro zdravje. Če so skrbi neutemeljene, vas bodo odgovori zdravstvenih strokovnjakov pomirili. Ob zdravstvenih tegobah, kot je nosečniška slabost v zgodnji nosečnosti, težave z zgago, utrujenost in podobno, vam bodo svetovali, kako omiliti težave. Ob zdravstvenih težavah in boleznih vam bodo predlagali ustrezno zdravljenje in/ali vas usmerili k drugim zdravstvenim strokovnjakom.
 • Še posebej v drugi polovici nosečnosti se lahko pojavi ali okrepi strah pred porodom. Razlogi za strah so različni: lahko gre za strah pred porodno bolečino, določenimi postopki in posegi med porodom, strah za lastno zdravje in življenje ali zdravje in življenje otroka; nekatere skrbi, kako se bodo »izkazale« med porodom. Koristijo informacije in podpora ter učenje iz premišljenih izkušenj drugih. Kadar je strah pred porodom zelo močan (imenujemo ga tokofobija), poiščite psihoterapevtsko pomoč.
PRIPRAVE NA POROD
Udeležite se Priprav na porod in starševstvo v svojem zdravstvenem domu (Šola za bodoče starše). Izročki in daljša gradiva o nosečnosti, porodu in prvem letu otrokovega življenja, ki so jih pripravili različni strokovnjaki, so na voljo na www.zdaj.net/sl/gradiva.
 • Ko se približuje čas poroda, boste morda začutili potrebo po »gnezdenju«: bodoča mama si želi kar najbolje pripraviti okolje za novorojenčka, si se bo zdaj zdaj rodil, da bi bilo kar najbolj primeren zanj. Uživajte v pripravah, pri tem pa se ne utrujate čez mero, ne dvigujte težkih predmetov in se varujte nevarnih kemikalij pri čiščenju in prenovi stanovanja.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Zalka Drglin

dr. Zalka Drglin

http://www.nijz.si/

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here