Dovoljeni in nedovoljeni aditivi v otroški hrani

7
1414
Aditivi
Aditivi

Hrana in živila za dojenčke in majhne otroke do treh let ne smejo vsebovati sladil in barvil, večine konzervansov in ojačevalcev okusa.

Kaj so aditivi?

Zakonodaja določa, da pri zmerni uporabi živil in pestri prehrani aditivi ne smejo pomeniti tveganja za zdravje »povprečnega« zdravega, odraslega potrošnika. Ne sme se jih uporabljati, da bi zavedli potrošnika glede kakovostnih lastnosti izdelka ali zato, da bi prekrili slabo kakovost surovine ali neustrezen način predelave.

Razvrščanje in označevanje aditivov

Aditivi so razvrščeni v večje skupine (kategorije), večinoma glede na funkcijo (npr. barvila, sladila, arome itd.), ki jo imajo v živilu, v manjši meri pa glede na uporabo živila (potisni plin). Aditiv kot posamezno kemikalijo je v EU treba odobriti tako za uporabo kot tudi za prodajo, postopek odobritve pa zahteva oceno tveganja za zdravje potrošnikov. Odobrenih aditivov, z dovoljenjem za uporabo v živilih, z izjemo barvil in arom, je v EU danes okoli 750, skupaj z barvili in aromami pa preko 4500. Posebna zakonodaja ureja dodajanje aditivov hrani za dojenčke (do 12. meseca) in male otroke (do 3. leta), tako da že dovoljenim aditivom postavlja omejitve oziroma jih ne dovoli dodajati. Vsakemu posameznemu aditivu se tudi predpiše način uporabe, dovoljena količina in v katerem živilu se lahko uporablja.

Na embalaži je lahko aditiv označen z veliko črko E in aditivu unikatno številko ali pa z imenom kategorije, v katero sodi, in imenom aditiva (npr. sladilo: sorbitol). Potrošnik, ki želi kupovati izdelke, ki vsebujejo malo aditivov, mora biti torej pozoren tako na E oznake kot tudi na besedna poimenovanja aditivov.

Oznake skupin aditivov so naslednje:

 E 100-181: umetna barvila

 E 200-290: konzervansibonboni_-_aditivi1

E 296-385: antioksidanti in sredstva za uravnavanje kislosti

E 400-495: zgoščevalci, emulgatorji in stabilizatorji

E 500-585: sredstva proti zgoščevanju in zlepljanju

E 620-640: umetne arome

E 900-1520: umetna sladila, loščila in glazure

Otroška hrana

Znanstvena dognanja o razvoju otrok povedo, da do tretjega oziroma četrtega leta starosti otrok šele razvija svoj lasten sistem presnove in obrambe, zato bi kemikalije in neprimerni dodatki v hrani lahko ranili še rastoči organizem in ogrozili zdravje (Svetovna zdravstvena organizacija – WHO definira otroka do 9. leta starosti).

Hitra rast in razvoj dojenčkov in malih otrok potrebuje posebno pozornost pri izbiri hrane in živil, posebno še živil, ki so predpripravljena in predpakirana. Pripravo takih živil ureja tudi zakonodaja, določila te zakonodaje pa so lahko tudi vodilo k zdravi izbiri živil za dojenčke in male otroke.

Kako izbrati živilo za malčka?

Hrana in živila za dojenčke in majhne otroke do treh let ne smejo vsebovati sladil in barvil, večine konzervansov in ojačevalcev okusa. Lahko pa vsebujejo antioksidante, ki jih dovoljuje zakonodaja (npr. askorbinsko kislino in tokoferole), kisline za uravnavanje kislosti (npr. jabolčno kislino, laktate, citrate, ipd.), sredstva za vzhajanje (npr. karbonate), emulgatorje (npr. fosfate in gliceride), sredstva za zgoščevanje (npr. gumi iz rožičeve moke, različne vrste škroba). Dovoljene količine odobrenih aditivov v otroški hrani so znatno manjše kot v hrani za odrasle, kar je treba upoštevati pri izbiri in nakupu predpripravljenih živil, ki niso označena kot posebna živila ali »otroška hrana«.

Označevanje otroške hrane za dojenčke in male otroke/malčke

Označevanje hrane za dojenčke in male otroke je strogo določeno. Ob imenu izdelka mora biti napisano otroška hrana, proizvajalec mora tudi navesti starost otroka, ki mu je živilo namenjeno. Na živilu mora biti vedno navedena hranilna tabela, ki mora navajati količino hranil na 100 gramov, kakor tudi količino hranil v priporočenem obroku. Ta pravila seveda veljajo le za pripravljena živila za otroško hrano, ki nosijo to posebno oznako. Odobreni in dovoljeni aditivi se tudi v otroški hrani označujejo ali s črko E in številko ali pa z imenom aditiva.

Pri izbiri živil za otroke moramo biti posebej previdni, omejitve pa veljajo vsaj, dokler naš otrok ne doseže velikosti in teže odraslega človeka. Za otroke na primer niso primerni topljeni sir in paštete, ki vsebujejo nitrate ali nitrite, prav tako ne »lahki« izdelki in osvežilne pijače z dodanimi barvili in sladili (posebno to velja za »cole« in energijske pijače, ki vsebujejo kofein). Seveda ni primerna tudi večina bonbonov, ki so prave aditivne bombe. Enako velja za žvečilni gumi, pa tudi za jušne kocke in pripravljene začimbne mešanice (z ojačevalci okusa kot npr. glutamat) Pri izbiri živil za otroke moramo biti previdni pri vseh predpripravljenih živilih, to je živilih, ki jih pripravlja industrija, pa tudi v gostilnah.

Pisan koktajl aditivov za otroke

sweet

Oglejmo si seznam aditivov v živilih, ki so priljubljena pri otrocih in najstnikih; nekatera od njih otroci pogosto kupujejo kar sami.

Pijače: E – 412, 440, 160a, 104, 131

Bonboni: E – 902, 325, 270, 440, 104, 124, 131, 100

Žvečilni gumi: E – 967, 420, 170, 422, 171

Čips: E – 233, 503, 500, 621

In če k temu dodamo še aditive (nitriti, nitrati, niacin, glutamat, sulfit, benzoat, lecitin, arome, aspartam, sorbitol, acesulfam, ciklamat, citronsko kislino itd.), ki so običajno prisotni v živilih, ki jih otroci zaužijejo z dnevnimi obroki hrane in niso specifično proizvedeni za otroke (»otroška hrana«), dobimo precejšen koktajl aditivov. O njihovem medsebojnem učinkovanju pa še ne vemo ravno veliko.

Dovoljeni in nedovoljeni aditivi v otroški hrani

 • Aditivi, ki lahko povzročajo neželene reakcije ali celo alergije

Neželene reakcije zagotovo povzročajo naslednji aditivi: kofein, niacin, nitrati, nitriti, benzoati, tartrazin, glutamat, sulfiti, lecitin, aspartam in košenil, pa tudi druga azo-sintetična barvila.

 • Seznam skupin nedovoljenih aditivov v otroški hrani

E 100 – 181 (vsa barvila)
Možne reakcije: hiperaktivnost in alergije oziroma preobčutljivosti/intoleranca

E 950 – 959 (vsa sladila)
Možne reakcije: podobne kot pri barvilih

E 200 – 290 (večina konzervansov)
Možne reakcije: podobne kot pri barvilih, razen za nitrate in nitrite, ki se v človeškem telesu lahko pretvorijo v kancerogene nitrozamine

E 620 – 635 (ojačevalci okusa)
Možne reakcije: podobne kot pri barvilih

 • Seznam dovoljenih aditivov v živilih za odstavljene dojenčke, za zdrave dojenčke (do 12. meseca) in male otroke (od 1. do 3. leta).

Barvila in sladila niso dovoljena za živila za dojenčke in male otroke, kakor tudi ne večina konzervansov in ojačevalcev okusa.

Tabela E-jev
Tabela E-jev

Več o aditivih si lahko ogledate v brošuri ZPS: Aditivi, ki je dosegljiva na spletni strani ZPS in v številnih člankih v reviji VIP.

Sodelujoči strokovnjaki:

Marjana Peterman

https://www.zps.si/

strokovna sodelavka Zveze potrošnikov Slovenije

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

7 KOMENTARJI

 1. To je že res Sončiča, samo bi lahko prepovedali vsaj naslednje:

  Zdravju škodljivi, saj povzročajo:
  – črevesne motnje: E 220, 221, 232, 224
  – prebavne motnje: E 338, 339, 340, 341, 450, 461,
  463, 465, 466; v pakiranih sladoledih E 407
  – kožna obolenja: E 230, 231, 232, 233
  uničuje vitamin B12: E 200
  – zvišuje holesterol: E 320, 321
  – draži živce: E311, 312

  Dodatki, ki povzročajo raka: E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239

 2. Težko bi dosegli, da se jih prepove, saj je vse v mejah normale. Sami moramo kaj naredit, se jim izogibat.

 3. Jaz se tudi strinjam, da aditive čim bolj omejijo, predvsem za otroke. dejansko podpiramo s tem hitri način življenja in manj zdravo prehrano, kar posledično vodi v zdravstvene težave na dolgi rok.

 4. Super članek, vsi vemo da več informacij imamo tem bolje. Za sebe in moje otroke uporabljam čudovite dodatke. Uporabljala se jih ze v nosečnosti. Naročala sem jih v tujino zdaj jih lahko dobim vse v Sloveniji. Ne samo za otroke tudi za odrasle in njihove probleme. So vsi na naravni bazi in mozno je dobiti strokovna tolmačenja. Če koga zanima bom rada delila z njim informacijo. Naj mi piše na mail.

 5. Se strinjam. Žalostno pa je to, da moramo starši sami biti pozorni, mislim, da bi tudi industrija morala malo bolj paziti na zdravje vseh nas. A ponavadi na koncu vedno sami ostanemo.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here