Doula – pomoč in opora nosečnici

1164
Nosečnica

Doula nudi podporo nosečnici in partnerju pri porodu doma. Je usposobljena in izkušena ter pomaga porodnici v času nosečnosti, med porodom in po njem.

Doule povezujemo z žensko ali moško osebo, ki nudi nemedicinsko pomoč porodnici in njeni družini. Pomoč nudijo pri zanositvi, nosečnosti, porodu in po porodu. Zadnje čase se uveljavlja tudi doula, ki nudi pomoč ob splavih in smrti bližnjih oseb. Pomagajo nam lahko tudi kot vir informacij o nosečnosti, porodu in skrbi za otroka. Njihov glavni namen je pomagati in nuditi pomoč.

Seznam doula najdete tukaj.

Porodna doula nudi psihološko in emocionalno pomoč v času nosečnosti, poroda in tudi v poporodnem obdobju. V večini primerov je porodna doula ženska, ki ima za seboj že izkušnjo poroda. Svoje delo lahko opravlja pri porodnici doma, v porodnišnici ali porodnem centru. Ne opravlja medicinskih pregledov, kot so: vaginalni pregledi, merjenje srčnega utripa, umetno pospeševanje poroda …  Porodnici in partnerju pomaga s tehnikami pozitivnega razmišljanja, masažami in emocionalno podporo. Skrbi za dobro počutje porodnice ter za komunikacijo z medicinskim osebjem. Pomagajo tako, da so nenehno prisotne v porodnišnici, lahko pa tudi po telefonu ali elektronski pošti.

Porod doma in doula
Porod doma in doula

V pomoč niso samo porodnici, ampak tudi partnerjem, ki nimajo izkušenj s porodnim procesom in jih skrbi, kadar ima partnerka močnejše popadke.

 

Številke, ki jih lahko povežemo s prisotnostjo doule pri porodih:

  • 50 % manj carskih rezov,
  • za 25 % krajši porodi,
  • za 71 % manjša uporaba sintetičnega oksitocina (umetnih popadkov),
  • za 60 % manj želja po epiduralni anesteziji,
  • za 35 % manj želja po protibolečinskih zdravilih,
  • za 57 % manjša možnost dokončanega poroda z vakuumom ali kleščami.

Poporodna doula nudi oporo družini po porodu. To lahko traja nekaj dni, tednov ali mesecev – odvisno od želja in potreb posamezne družine. Porodnici pomaga pri dojenju, negi novorojenčka, lažjih gospodinjskih opravilih in opravkih, nudi družbo in nepristransko oporo. Njeno delo je dobro opravljeno takrat, kadar je družina ne potrebuje več.

V Sloveniji prisotnosti doule trenutno žal ne krije zdravstveno zavarovanje. Cena doule se razlikuje glede na vaše potrebe in želje ter se giblje od 200 do 700 €.

 

Vsebina: Anita Sagadin

 

 

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav