Dotik je jezik, ki ga bo tudi otrok hitro razumel

0
605
Dotik
Dotik

Večina mamic nima težav s takojšnjim intenzivnim stikom s svojim novorojenčkom. Konec koncev sta si zelo blizu pri dojenju.

Povezovanje in navezovanje na otroka je individualna izkušnja. Obstajajo novopečene mamice, ki takoj po rojstvu čutijo globoko navezanost na otroka. Prav tako je povsem normalno, če se ta občutek ne pokaže že v prvih minutah dojenčkovega življenja. Nekatere matere preprosto potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na svojo novo vlogo ter si fizično in psihično opomorejo od poroda. Večina mamic nima težav s takojšnjim intenzivnim stikom s svojim novorojenčkom. Konec koncev sta si zelo blizu pri dojenju.

Nasveti za navezovanje stika z otrokom

1.     Otroka bo zelo zanimal vaš obraz. Približajte se mu na 30-40 cm med dojenjem, crkljanjem, vzpostavite očesni kontakt, se mu nasmejte ali delajte različne grimase.

2.     Dotik je jezik, ki ga bo tudi otrok hitro razumel. Krepite stik s kožo in se veliko crkljajte.

3.     Otrok prepozna vaš glas. Ljubi njegov prepoznavni zvok in je miren, ko govorite z njim. Ko otrok leži z glavo na vaših prsih, sliši bitje vašega srca, kar ima prav tako pomirjujoč učinek.

4.     Tudi očetje lahko krepite odnos z vašim otrokom. Dajte mu piti po steklenički in bodite dejavni pri njegovi oskrbi.

5.     Zgolj dejstvo, da potolažite otroka, ko joka in mu ponudite hrano, ko je lačen, ne vpliva na to, kako hitro vam bo otrok zaupal in vas imel rad. In ne skrbite: sčasoma boste ugotovili, kaj pomeni njegov jok in boste lahko hitro zadovoljili njegove potrebe.

6.     Masaža dojenčka je odličen način za ustvarjanje intenzivne bližine. Zadostuje že nekaj minut dnevno, pomembna pa je pravilna tehnika.

7.    Nosite otroka v naročju. Tako se bo seznanil z vašim gibanjem in razvil občutek varnosti.

8.    Dnevna rutina in rituali pomagajo otroku, da se počuti varnega in gradi zaupanje s starši.

9.     Vzemite si čas za opazovanje otroka in se naučite, kako je povezan s svetom.

Vir: Baby

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here