Dopust z nosečniškim trebuščkom

0
570
noseniki_trebuek_raste

Dopust ni nobena ovira niti med nosečnostjo, saj tudi nosečnica potrebuje sprostitev. Upoštevati pa je potrebno nekaj omejitev.

Med nosečnostjo je vaše telo precej zahtevno, zato so določena obdobja nosečnosti bolj primerna za dopust in potovanja, kot druga. Dobra priložnost za potovanje je na primer peti mesec nosečnosti, ko je jutranja slabost večinoma že minila, vaš trebušček pa še ni prevelik. Od 36. tedna nosečnosti je težje potovati z letalom, saj je za številne letalske prevoznike preveč rizično na letalu imeti visoko nosečo žensko.noseniki_trebuek_raste

Pri eksotičnih destinacijah morate biti previdni, saj lahko občutljivo reagirate že na podnebne spremembe. Nevarnost nalezljivih bolezni, kot je malarija, je problem v tropskih ali subtropski okolici. Pozanimajte se o cepljenjih. Zavedajte se tudi naslednjega dejstva: druga država, druga hrana. Še posebej, če ne obvladate jezika določene države, morate paziti, da iz menija ne naročite hrane, ki vsebuje drobovino ali premalo kuhano in pečeno meso. Previdno bodite tudi pri začimbah.

Nikakor pa ni nujno, da greste tako daleč. Noge vam bodo hvaležne, saj med dolgim potovanjem trpijo. Med nosečnostjo prekrvavitev vaših nog ni tako dobra kot običajno, zato med daljšimi potovanji nosite kompresijske nogavice.

Od tretjega trimesečja dobi skozi trebuh sonce tudi vaš dojenček. Če boste med dopustom veliko na soncu, morate kot bodoča mama upoštevati nekaj stvari: hormonske spremembe v nosečnosti povzročajo, da je vaša koža bolj občutljiva na sončno svetlobo. Tako lahko pride do rdečice in pigmentacije. Zato je pomembno, da se pred soncem primerno zaščitite. Neposredni sončni svetlobi se izogibajte, kolikor je mogoče, da zaščitite tudi vaš krvni obtok.

potovanje-plaaPotovanja med nosečnostjo – V prvi tretjini nosečnosti se potovanja običajno odsvetuje, ker je možnost spontanega splava še velika. Med 14. in 27. tednom je potovanje možno, v tretji tretjini pa se ga odsvetuje zaradi možnosti prezgodnjega poroda. Pred potovanjem se posvetujete z osebnim zdravnikom ali ginekologom in preverite, ali vaše zdravstveno zavarovanje krije stroške morebitnih zapletov oziroma si priskrbite ustrezno zavarovanje, ki vključuje tudi nerojenega otroka in nujni transport v domovino.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here